Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arma secretă la care lucrează Rusia: lovește ținte la peste 1.500 km distanță! 'Moscova face progrese stabile' - documente citate de Washington Post

The Hill
imagini satelit armata rusiei avioane

Arma secretă la care lucrează Rusia: lovește ținte la peste 1.500 km distanță! 'Moscova face progrese stabile' - documente citate de Washington Post

Rusia face progrese stabile către obiectivul de a produce în masă un tip de dronă iraniană de atac care ar putea lovi ţinte aflate la peste 1.500 km distanţă şi viza oraşe ucrainene, scrie joi Washington Post, citând documente despre plan, relatează Reuters, informează Agerpres.

Moscova lucrează la propria versiune a dronei Shahed-136, în ciuda întârzierilor şi sancţiunilor care afectează componentele necesare din alte ţări, conform documentelor.

Ziarul a obţinut documentele de la o sursă despre care spune că este implicată în această activitate în Zona Economică Specială Alabuga în republica Tatarstan din componenţa Federaţiei Ruse, dar care se opune invaziei Ucrainei de către Rusia.

Poziția Iranului

Iranul a recunoscut că a trimis drone în Rusia, dar a declarat anterior că ele au fost trimise înainte de invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

Rusia a negat anterior că forţele sale folosesc drone iraniene în Ucraina, deşi preşedintele Vladimir Putin a cerut creşterea producţiei interne de drone. În aprilie, el a spus că industria dronelor în Rusia ar putea valora în curând peste 20 de miliarde de dolari.

Oficiali ruşi nu au fost imediat disponibili pentru a comenta asupra informaţiei din Washington Post.

Casa Albă a analizat cazul

Casa Albă a declarat la începutul acestei veri că Rusia pare să îşi aprofundeze cooperarea cu Iranul şi a primit deja sute de vehicule aeriene fără echipaj uman (UAV) de la Teheran, despre care Statele Unite, Ucraina şi alte naţiuni occidentale spun că încalcă o rezoluţie din 2015 a Consiliului de Securitate al ONU ce consacră acordul nuclear cu Iranul.

Casa Albă a afirmat în iunie că Iranul construieşte UAV-uri, apoi le expediază peste Marea Caspică pentru a fi folosite de forţele ruse împotriva Ucrainei, transferând câteva sute de drone din august anul trecut.

Săptămâna aceasta, Financial Times a raportat că Washingtonul presează Iranul să oprească vânzările de drone către Moscova.

Cu toate acestea, informaţia din Washington Post evidenţiază eforturile Rusiei de a construi propria fabrică de drone în regiunea Tatarstan la 800 km est de Moscova şi îşi propune să producă 6.000 de drone până în vara anului 2025.

Documentele, revizuite de cercetători de la Institutul pentru Ştiinţă şi Securitate Internaţională cu sediul în Washington la cererea Washington Post, arată că facilitatea rusă este cu aproximativ o lună întârziere faţă de programare.

Inginerii de acolo încearcă să construiască propria versiune de dronă iraniană la scară mai mare şi la o calitate superioară, şi caută de asemenea să adauge capabilităţi pentru a putea lansa un "atac de roi" coordonat asupra unei ţinte, a raportat Washington Post.

Documentele, din iarna 2022 până în primăvară 2023, includ planuri de fabrică şi scheme tehnice, printre alte detalii.

Washingtonul a impus sancţiuni atât Rusiei, cât şi Iranului, inclusiv directori iranieni ai unui producător în domeniul apărării în legătură cu livrări cu drone către Rusia, printre alte entităţi legate de drone şi indivizi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.