Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armata afgană este minată de corupţie şi bântuită de soldaţi-fantomă

bbc.com
cutremur afganistan

Un responsabil american a denunţat încă o dată corupţia din armata afgană, care întreţine mii de soldaţi-fantomă şi care uneori le vinde arme talibanilor, relatează miercuri AFP. Potrivit inspectorului general american pentru reconstrucţia afgană (Sigar), John Sopko, şefi militari afgani ''iau adesea salarii'', finanţate de către SUA, ale unor soldaţi care nu există decât pe hârtie.

Numărul de soldaţi-fantomă ''este important, atingând probabil zeci de mii'', a indicat Sopko într-un discurs rostit în faţa grupului de reflecţie american CSIS. Conform declaraţiilor sale, talibanii le-au dat aparent instrucţiuni trupelor lor să se aprovizioneze cu arme, carburant şi muniţii de la soldaţii afgani, care le au la rândul lor de la SUA.

Pentru talibani, ''este mai uşor şi mai ieftin'' decât să găsească alte căi de aprovizionare , a declarat Sopko, potrivit textului discursului său dat publicităţii de către serviciile sale. John Sopko denunţă periodic în rapoartele sale corupţia din instituţiile publice afgane şi numeroasele deficienţe din gestionarea zecilor de miliarde de dolari cheltuiţi în fiecare an de către SUA pentru reconstrucţia ţării. Începând din 2001, SUA au cheltuit aproape 1.000 de miliarde de dolari în Afganistan, conform Agerpres.

Preşedintele american ales Donald Trump, care îşi va prelua funcţia pe 20 ianuarie, s-a exprimat foarte puţin pe tema Afganistanului şi a politicii avute în vedere în legătură cu această ţară. Preşedintele în exerciţiu, Barack Obama, nu şi-a onorat promisiunea de a retrage toate trupele SUA din Afganistan, unde se află încă 8.400 de soldaţi americani. Forţele afgane rezistă cu greu atacurilor violente ale talibanilor şi sprijinul din partea forţelor americane şi a NATO rămâne esenţial pentru a împiedica colapsul lor în faţa rebeliunii islamiste radicale. ''Dacă plecăm, guvernul afgan s-ar putea prăbuşi. Dacă rămânem şi continuăm ceea ce facem, s-ar putea să avem perpetuarea impasului'' militar descris recent de către şeful Statului major inter-arme, generalul Joe Dunford, a mai spus John Sopko.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.