Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armata algeriană cere ca președintelui Abdelaziz Bouteflika să fie declarat inapt pentru exercitarea funcției

www.operationworld.org
algeria

Şeful Statului Major din Algeria, locotenentul Ahmed Gaed Salah, a cerut ca președintele Abdelaziz Bouteflika să fie declarat inapt pentru exercitarea funcției, în urma protestelor organizate față de regimul său în ultima lună, relatează BBC, potrivit Mediafax.

„Trebuie să găsim o metodă de încheiere a crizei, în conformitate cu Constituția țării”, a declarat Ahmed Gaed Salah într-un interviu difuzat de televiziunea algeriană.

Președintele Abdelaziz Bouteflika, în vârstă de 82 de ani, a transmis că nu va candida pentru un nou mandat și a amânat alegerile prezidențiale, fiind acuzat de protestatari că încearcă să găsească un plan pentru a-și prelungi regimul de 20 de ani.

Autoritățile algeriene urmează să asigure tranziția politică a țării, să lucreze la o nouă Constituție și să stabilească data viitoarelor alegeri prezidențiale, dar nu a fost momentan stabilită o dată exactă pentru inițierea procesului.

Protestele au continuat în marile orașe din Algeria și după ce președintele a anunțat că nu va candida pentru un nou mandat.

Citește și: Brazilia nu ia în considerare inițierea unei intervenții militare în Venezuela

Ahmed Gaed Salah, care deține și funcția de adjunct al ministrului Apărării și este văzut drept un oficial loial lui Abdelaziz Bouteflika, a declarat în mai multe rânduri că armata și poporul împărtășesc aceeași viziune privind viitorul Algeriei, manifestându-și susținerea pentru protestatari.

Șeful Statului Major a declarat că „singura garanție pentru o situație politică stabilă” este reprezentată de Constituție și a făcut apel la invocarea Articolului 102, care permite Consiliului Constituțional să declare funcția de președinte vacantă, dacă liderul este considerat în incapacitate de a-și exercita funcția.

„Această soluție reprezintă un consens și trebuie acceptată de toate părțile”, a declarat Ahmed Gaed Salah.

Dacă va fi luată această decizie, funcția de președinte va fi preluată de Abdelkhader Bansallah, șeful Senatului, până la organizarea unor noi alegeri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.