Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Joe Biden a ordonat o intervenție militară: Armata SUA a lovit ținte șiite Hezbollah din Irak

Twitter
Turcia Turkmenistan Iran Uzbekistan Iran Irak Arabia Saudita

Armata americană a efectuat luni seară lovituri aeriene asupra a trei instalaţii folosite de Hezbollah şi "grupuri afiliate" cu sediul în Irak, după ce un atac a rănit trei soldaţi americani, unul dintre ei fiind în stare critică, a anunţat Casa Albă, potrivit CNN, scrie News.ro.

O declaraţie a Comandamentului Central al SUA a precizat că primele evaluări au indicat că atacurile aeriene americane, ordonate de preşedintele Joe Biden, "au ucis probabil un număr de militanţi Kataib Hezbollah".

Gruparea militantă susţinută de Iran a revendicat anterior meritul de a fi folosit o dronă de atac unidirecţională pentru a ţinti forţele americane de la baza aeriană Erbil luni dimineaţă, a precizat Casa Albă.

O declaraţie a purtătoarei de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate al SUA, Adrienne Watson, a declarat că loviturile aeriene americane asupra a "trei locaţii utilizate de Kataib Hezbollah şi grupurile afiliate s-au concentrat în mod specific asupra activităţilor cu drone fără pilot".

Loviturile asupra instalaţiilor Kataib Hezbollah au avut loc la ora 20:45 ET, potrivit CENTCOM. "Nu există indicii că au fost afectate vieţi de civili", se arată în declaraţie.

Biden a ordonat loviturile

Kataib Hezbollah este o grupare militantă şiită care "reprezintă o ameninţare ridicată" la adresa personalului american atât în Irak, cât şi în Siria, potrivit site-ului directorului american al Serviciului Naţional de Informaţii (DNI).

Potrivit acestuia, grupul doreşte să expulzeze forţele americane şi ale coaliţiei din Irak şi să instaureze acolo un guvern aliniat cu Iranul. Grupul operează şi în Siria, precizează DNI.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, l-a informat pe preşedinte luni după-amiază, a precizat Casa Albă. Mai multe opţiuni i-au fost prezentate preşedintelui, iar Biden a ordonat loviturile în timpul acestei convorbiri.

Într-o declaraţie, Austin a precizat că loviturile aeriene de luni au fost efectuate ca răspuns la atacul de la Erbil şi la alte atacuri împotriva forţelor americane din Irak şi Siria.

Austin a calificat loviturile aeriene americane drept "necesare şi proporţionale".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.