Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armata americană a publicat documente: Ce victorii a repurtat, în lupta informatică, împotriva Statului Islamic

hackeri

Armata americană afirmă că a perturbat "cu succes" propaganda online a grupării jihadiste Statul Islamic în cursul unei operaţiuni de hacking desfăşurate din 2016, potrivit documentelor comandamentului american pentru atac şi apărare informatică (Cybercom), făcute publice marţi, potrivit Agerpres.

Aceste documente, clasificate până acum drept secret de apărare, arată că Cybercom "a combătut Statul Islamic cu succes în domeniul informatic" şi a afectat capacităţile grupării jihadiste de a radicaliza şi recruta combatanţi "impunându-i costuri ridicate în timp şi în resurse".

Publicate de Universitatea George Washington şi obţinute în virtutea unei legi privind transparenţa în administraţie, documentele analizează condiţiile în care s-a desfăşurat operaţiunea "Glowing Symphony", primul atac informatic recunoscut oficial de Pentagon.

Citește și: Solicitare urgentă către Ludovic Orban! Se cere ‘alungarea’ unui cunoscut ministru

Cybercom menţionează o "reducere semnificativă" a campaniei de recrutare a Statului Islamic, dar adaugă că eforturile sale au fost încetinite de proceduri administrative "îndelungate şi dificile" pentru a obţine aprobarea operaţiunii.

Dat fiind că Cybercom este destinat să multiplice acest gen de atacuri informatice, ar trebui să fie impuse proceduri mai bune pentru "accelerarea procesului", adaugă comandamentul militar american în aceste documente.

SUA recunoscuseră deja oficial că au adăugat arma informatică la arsenalul lor, dar aceste noi documente sunt cele mai detaliate publicate vreodată despre operţiunea împotriva Statului Islamic, aprobată iniţial pentru 30 de zile la sfârşitul anului 2016 şi prelungită apoi în iulie 2017, potrivit site-ului Universităţii George Washington.

Citește și: Avocatul lui Dragnea răstoarnă situația, după ce Înalta Curte a respins eliberarea fostului lider PSD: Mai există cereri

Documentele nu indică dacă operaţiunea a fost întreruptă, dar "relevă complexitatea fără precedent a acestei operaţiuni, care a pus probleme în termeni de coordonare şi evaluare".

SUA se îngrijorează să constate că grupări extremiste precum Statul Islamic utilizează reţelele de socializare şi Internetul pentru a-şi difuza propaganda.

Potrivit Universităţii George Washington, aceste documente şi declaraţiile publice ale şefului Cybercom, generalul Paul Nakasone, oferă indicii asupra modului în care comandamentul operează şi asupra a ceea ce ar putea face pentru a riposta atacurilor împotriva procesului electoral american.

Într-un interviu acordat anul trecut, generalul Nakasone dezvăluise că o echipă specială fusese creată pentru a "riposta rapid unui atac" împotriva campaniei prezidenţiale din 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.