Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armata columbiană prezintă scuze în premieră pentru că a executat civili

telegraph.co.uk
columbia armata soldati

Armata columbiană a prezentat scuze marţi pentru prima dată familiilor civililor ucişi de soldaţi cu scopul de a-i prezenta greşit în mod intenţionat ca luptători de gherilă morţi în confruntări, o practică ştiută sub numele de "fals pozitiv", relatează AFP, potrivit Agerpres.

Conform Jurisdicţiei Speciale pentru Pace (JEP), un tribunal special însărcinat cu investigarea celor mai grave crime comise în timpul conflictului columbian, 6.402 civili au murit în cadrul acestei politici între 2004 şi 2008. În unele cazuri, civilii ucişi erau îmbrăcaţi în uniforme de gherilă.

"Recunoaştem că membri ai armatei au comis acte îngrozitoare care nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată", a declarat şeful armatei, generalul Luis Ospina, la o ceremonie la Bogota.

Asasinii şi complicii lor au "pătat legitimitatea" instituţiei, a adăugat el. "Prezentăm cele mai sincere scuze şi ne cerem iertare", le-a spus el rudelor victimelor.

Această practică este unul dintre cele mai mari scandaluri care au implicat armata columbiană în timpul confruntării sale cu grupările de gherilă de extremă stânga.

Majoritatea femeilor prezente la ceremonie au cerut să ştie adevărul despre identitatea celor care au dat ordinul de ucidere a acestor civili pentru a umfla statisticile în materie de luptă împotriva gherilei, în schimbul unor beneficii precum zile libere şi decoraţii între 2004 şi 2008.

Conform asociaţiilor de victime, membrii armatei au abuzat de încrederea tinerilor, promiţându-le locuri de muncă, înainte de a-i împuşca mortal.

Comandanţii armatei au negat că astfel de incidente ar fi putut fi sistematice, spunând că aceasta este o acuzaţie a organizaţiilor de stânga ce urmăresc să submineze forţele de ordine.

Unii soldaţi au susţinut că au fost presaţi de superiorii lor, în special de Mario Montoya, un general în retragere şi fost şef de stat major al armatei, un apropiat al fostului preşedinte de dreapta Alvaro Uribe.

El a fost acuzat la sfârşitul lunii august de JEP de crime împotriva umanităţii pentru responsabilitatea sa în uciderea şi dispariţia a 130 de civili prezentaţi în mod fals ca luptători de gherilă ucişi în confruntări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.