Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armata de Eliberare Naţională își mărește efectivele și obligă guvernul de la Bogota să ajungă la un prim acord

dw.com
Columbia eln

Preşedintele columbian Gustavo Petro a anunţat sâmbătă încheierea unui acord între guvernul său şi gherila ELN privind întoarcerea unor refugiaţi indigeni deplasaţi în vestul ţării, primul de la deschiderea negocierilor de pace între Bogota şi această gherilă, notează AFP, conform Agerpres. Refugiații au fugit de pe teritoriile pe care le ocupau legal din cauza violenţelor între traficanţii de droguri, grupările paramilitare şi gherilele din Armata de Eliberare Naţională (ELN), ultima gherila recunoscută în Columbia.

"Primul punct de acord la care am ajuns cu ELN, la doar o săptămână de la începerea negocierilor, constă în a permite întoarcerea unor popoare deplasate de această organizaţie" pe pământurile lor, a afirmat preşedintele de stânga.

Fondată în 1964 de sindicalişti şi studenţi simpatizanţi ai lui Ernesto "Che" Guevara şi ai revoluţiei cubaneze, ELN rămâne în prezent ultima gherilă constituită ca atare încă activă în Columbia, în timp ce Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) au semnat un acord de pace în 2016.

Negocierile cu ELN, întrerupte în 2019 de guvernul anterior ca răspuns la un atentat care a făcut 22 de morţi, au fost redeschise de preşedintele Petro, primul preşedinte de stânga din istoria Columbiei, instalat la putere în august.

Reprezentanţi ai guvernului şi ai ELN au demarat aceste noi discuţii pe 21 noiembrie în Venezuela.

Guvernul şi ELN nu au ajuns la un acord de încetare a focului, dar au convenit în octombrie să "reia toate acordurile şi progresele realizate de la semnarea agendei" la 30 martie 2016. În ultimele săptămâni, cele două părţi şi-au oferit reciproc mai multe "semne de încredere", în special cu eliberarea de prizonieri sau reducerea operaţiunilor pe teren.

După suspendarea discuţiilor, efectivele ELN au crescut de la 1.800 la 2.500 de membri, potrivit estimărilor oficiale.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.