Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armata și opoziția din Sudan au ajuns la un acord: își vor împărți puterea în stat

france24.com
sudan

Consiliul Militar de Tranziție din Sudan (TMC) și principalele grupuri de opoziție, reprezentate de coaliția Forțele pentru Libertate și Schimbare (FFC) au semnat un Acord privind împărțirea puterii, a anunțat miercuri un mediator al Uniunii Africane, citat de agenția MEDIAFAX.

Astfel, TMC și FFC au fost de acord să conducă pe rând viitorul consiliu suveran, care va administra țara, a informat Mohamed Hassan Ould Labat, mediator din partea Uniunii Africane.

Sorina Matei DINAMITEAZĂ cazul Sorinei - STS, acuzat că este implicat DIRECT în scandal prin presiuni și intervenții

Acesta a spus că acordul dintre cele două părți reprezintă „un punct crucial” în procesul de pace din Sudan. „Acordul politic dintre cele două părți deschide calea către o nouă eră pentru oamenii din Sudan”, a adăugat el.

Semnarea documentului vine la câteva zile după ce TMC și FFC au anunțat că au ajuns la o înțelegere cu privire la organizarea alegerilor, împărțirea puterii și investigarea protestelor violente din țară, care au dus la moartea a zeci de persoane.

OFICIAL Jens Stoltenberg a anunţat numirea lui Mircea Geoană în funcţia de adjunct al secretarului NATO

Negocierile privind formarea acestui consiliu au început în luna mai, însă ambele părți doreau să conducă noua instituție. Armata și opoziția au ajuns la un compromis luna aceasta. Astfel, conducerea noului consiliu va fi asigurată de ambele părți, prin rotație.

Potrivit înțelegerii, din noul organism vor face parte șase civili și cinci reprezentanți ai Armatei. Consiliul va fi condus de un reprezentant al Armatei în prima jumătate a perioadei de trei ani, iar în restul perioadei, conducerea va fi asigurată de un reprezentant al opoziției.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.