Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armata pakistaneză încheie patru zile de lupte cu o grupare rebelă în Balucistan: 9 soldaţi şi 20 de rebeli ucişi

dailymotion.com
soldati pakistanezi

Armata pakistaneză a anunţat sâmbătă sfârşitul a patru zile de lupte împotriva unei grupări separatiste în provincia Balucistan, cu un bilanţ final al victimelor de 9 soldaţi şi 20 de rebeli ucişi, transmite AFP, informează Agerpres.

Separatiştii duc de mai mulţi ani o insurecţie armată în această provincie din sud-vestul Pakistanului, învecinată cu Iran şi Afganistan.

Luptele din ultimele zile au avut loc în timp ce premierul pakistanez Imran Khan efectua o vizită oficială în China, ţară care a realizat numeroase investiţii în Balucistan. Pakistanul şi China au relaţii strânse, Beijingul angajându-se să investească peste 50 de miliarde de dolari în proiectul unui Coridor Economic China-Pakistan (CPEC), care va avea punctul terminus în portul pakistanez Gwadar.

Gruparea separatistă denumită Armata de eliberare a Balucistanului (BLA) a revendicat un dublu atac lansat miercuri seară împotriva a două baze militare din districtele Naushki şi Panjgur. Atacul de la Naushki a fost neutralizat joi, iar cel de la Panjgur abia sâmbătă. Rebelii înarmaţi au fugit în final, ceea ce a permis armatei să organizeze în acest district o ''operaţiune de curăţire'' pentru a-i urmări în împrejurimi.

''Toţi teroriştii încercuiţi au fost ucişi în operaţiunea de astăzi, întrucât nu s-au predat'', a anunţat sâmbătă armata într-un comunicat.

La rândul lor, separatiştii au susţinut pe Telegram că au ucis 80 de soldaţi şi că şi-au atins obiectivele. Adesea, separatiştii exagerează succesul acţiunilor pe câmpul de luptă, în timp ce armata pakistaneză îşi minimalizează pierderile sau le semnalează cu întârziere.

Proiectele chineze de investiţii au creat puternice resentimente în Balucistan, notează AFP. Această provincie, cea mai mare, dar cea mai puţin populată şi cea mai săracă a Pakistanului, este de mult timp scena violenţelor etnice, sectare şi separatiste. Balucistanul are totuşi resurse bogate de hidrocarburi şi minereuri, însă populaţia sa - de circa 12 milioane de locuitori - se plânge că este marginalizată şi spoliată de resursele sale naturale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.