Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armata Republicii Moldova este integrată în sistemul de apărare antiaeriană al României (presa rusă)

Defence Romania
Moldova

Chișinăul folosește drone pentru a monitoriza Transnistria

Reprezentanții Comisiei pentru Forţele Armate din Camera Reprezentanților a Congresului SUA, Doug Lamborn, Nancy Mace și Seth Moulton au avut luni o serie de întâlniri cu conducerea Republicii Moldova. Cu o zi înainte, delegația SUA a fost primită de premierul moldovean Dorin Recean. Acesta a mulțumit SUA pentru ajutorul acordat Armatei națională reprezentând arme de calibru mic și drone. "Pe fondul deteriorării relațiilor cu Rusia și ținând cont de faptul că Republica Moldova nu poate adera acum la NATO, asistența militară din partea țărilor Alianței este foarte importantă" - a spus pentru NG fostul ambasador al Republicii Moldova în Rusia, Anatol Țăranu. El a subliniat că "cel mai bun lucru acum pentru Republica Moldova este să intre în sistemul de securitate al României", relatează Nezavisimaia Gazeta citat de Rador.

Delegația Comisiei pentru Forţe Armate din Camera Reprezentanților a Congresului SUA își continuă vizita în Republica Moldova.

Potrivit informaţiilor Ambasadei SUA la Chișinău, congresmenii se vor întâlni cu liderii Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova. Cu o zi înainte, aceștia au fost primiți de premierul Republicii Moldova, Dorin Recean.

Acesta a discutat cu delegația americană despre revizuirea strategiei de securitate națională și responsabilitatea Guvernului Republicii Moldova pentru continuarea programului de reforme și modernizare a țării. Șeful Guvernului moldovean a salutat sprijinul acordat recent de guvernul SUA Armatei Naționale a Republicii Moldova, care include echipamente și arme moderne, "ceea ce înseamnă condiții mai bune pentru pregătirea personalului militar în timpul exercițiilor, antrenamentelor și misiunilor de menținere a păcii".

La rândul lor, reprezentanții delegației americane au afirmat că Congresul SUA sprijină neclintit eforturile de desfăşurare a reformelor în Republica Moldova, iar Statele Unite  ale Americii vor continua să susțină o Moldova sigură și democratică pe calea integrării europene.

Anterior, Ministerul Apărării al  Republicii Moldova a confirmat asistența militară oferită de SUA. Costul echipamentelor militare primit de armata moldovenească se ridică la peste 3 milioane de dolari. Transportul de ajutor include puști cu lunetă cu o rază de acțiune de până la 600 de metri, mitraliere și drone.

Trebuie subliniat faptul că asistența a fost oferită de Statele Unite ale Americii în contextul modernizării Armatei Naționale a Republicii Moldova și al creșterii capacității de apărare a Moldovei. Aceasta a fost livrată cu un avion american, a cărui apariție pe cerul moldovenesc a provocat frământări în rândul populației. Presa de la Chișinău a fost plină de poze și întrebări despre "ce ar însemna asta?". Surse din cadrul Ambasadei SUA au explicat: "În ultimii 31 de ani, guvernul Statelor Unite ale Americii, prin Comandamentul European al SUA, a oferit peste 123 de milioane de dolari drept asistență militară, de instruire și umanitară, la cererea actualului guvern al Republicii Moldova și a guvernelor anterioare. Acordul privind livrările obişnuite de articole de apărare livrate acum a fost încheiat în 2019 și este doar una dintre multele modalități prin care poate fi furnizată asistență."

Fostul ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă, Anatol Ţăranu, a subliniat în discuţia cu NG că "pentru Republica Moldova, o cale de ieșire ar fi să se alăture unei organizații care să-i asigure securitatea".

"Totuși, Republica Moldova nu poate deveni astăzi membru al NATO, de aceea asistența militară din partea țărilor alianței este o oportunitate reală de consolidare a capacității de apărare a țării. Deși ar fi mai bine dacă Republica Moldova ar intra în sistemul de apărare antiaeriană al României, atunci ea ar fi protejată. Între timp, Chișinăul a convenit livrarea a două radare din România" - a spus Ţăranu. El a menționat că "odată cu deteriorarea relațiilor cu Rusia, aceasta este o necesitate, mai ales că statutul neutru nu mai protejează Republica Moldova, este încălcat de Rusia, care nu își retrage trupele din țara noastră".

Între timp, în august, Republica Moldova a primit ajutor militar din partea României.

Fostul ministru al apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, a declarat la televiziune că "în Republica Moldova au început să fie amplasate radare moderne integrate în sistemul românesc de apărare aeriană, care permit doborârea rachetelor îndreptate spre țara noastră". "Acum sunt instalate radare foarte moderne, puternice, care vor fi integrate în întregul sistem românesc și, probabil, în cel ucrainean. Dacă aceste radare vor fi integrate într-un sistem comun și se va semna un acord cu guvernul Republicii Moldova, va fi posibilă doborârea tuturor rachetelor care vor zbura în direcţia Republicii Moldova" - a spus fostul ministru al apărării al Republicii Moldova.

Anterior, ministrul moldovean al apărării, Anatolie Nosatîi, a anunțat că Republica Moldova a primit un sistem de monitorizare a spațiului aerian. Se știe că ministerul militar al Republicii Moldova purta negocieri privind achiziționarea unui sistem radar GM 200 de fabricație franceză. Banii pentru achiziția acestuia au fost alocaţi de Fondul European pentru Pace.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut partenerilor occidentali sisteme de apărare antiaeriană similare cu cele pe care le primește Ucraina de la aceștia. Totodată, ea a subliniat pericolul care există din cauza faptului că Federația Rusă lovește cu rachete infrastructura ucraineană, inclusiv "a tranzitului prin teritoriul Republicii Moldova", iar Armata Națională nu are mijloace de a le doborî.

Amintim că, la sfârșitul lunii iulie 2022, Uniunea Europeană a aprobat decizia de a aloca 40 de milioane de euro din Fondul European de Pace pentru modernizarea armatei moldovene. În plus, în decembrie 2021, a fost luată decizia de a aloca 7 milioane de euro pentru consolidarea "capacității Serviciului Medical Militar și a batalionului de inginerie al Forțelor Armate ale Republicii Moldova".

De asemenea, Statele Unite ale Americii au mai anunțat că au alocat 2 miliarde de dolari, din care 1 miliard de dolari va ajunge în Ucraina, iar cel de-al doilea miliard va fi împărțit între 17 țări pentru modernizarea armatelor. Printre aceste state se numără și Republica Moldova.

Secretarul de stat din Ministerul Apărării al Republicii Moldova, Valeriu Mija, a declarat că fondurile UE vor fi direcționate către modernizarea Armatei Naționale. Totodată, oficialul a amintit că banii vor rămâne în UE și nu vor merge către departament, deoarece toate achizițiile vor trece prin experți europeni. "Vom trimite cererea noastră pentru echipamentul necesar, acesta va fi achiziționat prin licitație, după care va fi transferat Armatei noastre Națională. Este vorba despre modernizarea Armatei Naționale, nu de militarizarea țării" - a precizat secretarul de stat. În plus, autoritățile moldovene intenționează să investească în logistică, apărare cibernetică, drone și mijloace de comunicații. Programul este conceput pentru 36 de luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.