Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armata ucraineană atacă cu rachete regiunea Herson controlată de ruși

gdb.rferl.org
HIMARS rachete

Ucraina a lansat atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra forțelor ruse din sudul Ucrainei și a distrus un depozit de muniții, a declarat armata sa, în timp ce Rusia continuă să lovească estul țării, scrie Reuters preluat de mediafax.

Atacul asupra Nova Kakhovka din regiunea Herson a ucis 52 de persoane, a declarat marți armata ucraineană. Autoritățile locale numite de Rusia au declarat că cel puțin șapte persoane au fost ucise și aproximativ 70 au fost rănite.

Lovitura a avut loc după ce Washingtonul a furnizat Ucrainei sisteme avansate de artilerie mobilă HIMARS pe care Kievul spune că forțele sale le folosesc cu o eficiență crescândă.

Reuters nu a putut verifica în mod independent relatările de pe câmpul de luptă.

"Pe baza rezultatelor unităților noastre de rachete și artilerie, inamicul a pierdut 5️2 (oameni), un obuzier Msta-B, un mortier și șapte vehicule blindate și alte vehicule, precum și un depozit de muniții în Nova Kakhovka", a declarat comandamentul militar de sud al Ucrainei.

Oficialii pro-ruși au declarat că atacul a ucis civili.

Zona are o importanță strategică pentru accesul la Marea Neagră, industria agricolă cândva înfloritoare și amplasarea la nord de Crimeea anexată de Rusia.

Videoclipuri neverificate postate pe rețelele de socializare au arătat o imensă minge de foc care a erupt pe cerul nopții. Imaginile publicate de presa de stat rusă au arătat un teren pustiu acoperit de moloz și rămășițe de clădiri.

Un oficial din cadrul administrației locale susținute de Rusia a declarat că Ucraina a folosit rachete HIMARS și că acestea au distrus depozite care conțineau salpetru, un compus chimic care poate fi folosit pentru a produce îngrășământe sau praf de pușcă.

"Sunt încă mulți oameni sub dărâmături. Răniții sunt duși la spital, dar mulți oameni sunt blocați în apartamentele și casele lor", a declarat Vladimir Leontyev, șeful administrației militaro-civile din districtul Kakhovka, instalat de Rusia.

El a precizat că au fost lovite depozite, magazine, o farmacie, benzinării și o biserică.

Ministerul ucrainean al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la tipul de armă folosită.

Între timp, Rusia a continuat să bombardeze estul Ucrainei în efortul de a obține controlul asupra provinciei Donețk și a întregii regiuni industriale Donbas. La începutul acestei luni, Moscova a capturat provincia Luhansk, care constituie restul Donbasului.

Rusia afirmă că dorește să smulgă Donbasul de la Ucraina în numele separatiștilor susținuți de Moscova în două republici populare autoproclamate, a căror independență a recunoscut-o în ajunul războiului.

Ucraina se pregătește pentru ceea ce se așteaptă să fie o nouă ofensivă masivă a Rusiei în est. Guvernatorul regional din Donețk, Pavlo Kyrylenko, a declarat că există o consolidare semnificativă a trupelor rusești, în special în zonele Bakhmut și Siversky, precum și în jurul Sloviansk și Kramatorsk.

Întreaga linie de front din regiune a fost supusă unui bombardament constant, în timp ce trupele ruse încercau să pătrundă, dar erau respinse, a spus el.

Campania Rusiei în Ucraina se apropie de cinci luni și este cel mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Conflictul a devastat orașele ucrainene și a determinat 5,2 milioane de persoane să părăsească țara, potrivit ONU.

Biroul ONU pentru drepturile omului a declarat marți că 5.024 de civili au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei, adăugând că bilanțul real este probabil mult mai mare.

Conflictul a blocat exporturile de cereale din Ucraina, exacerbând o criză alimentară globală. Peste 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în silozurile din portul cheie Odesa, de la Marea Neagră.

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat că delegații militare din Ucraina, Rusia și Turcia se vor întâlni miercuri la Istanbul cu oficiali ai ONU pentru a discuta un posibil acord pentru reluarea exporturilor de cereale ucrainene.

În timp ce Rusia blochează principalele porturi ucrainene de la Marea Neagră, ministrul adjunct ucrainean al infrastructurii, Iuriy Vaskov, a declarat că transporturile de cereale pe Dunăre au crescut odată cu redeschiderea canalului Bâstroe, care oferă acces la mici porturi fluviale.

Ucraina se așteaptă ca, în consecință, exporturile lunare de cereale să crească cu 500.000 de tone, a declarat Vaskov. Ucraina negociază, de asemenea, cu România și Comisia Europeană cu privire la creșterea livrărilor prin canalul Sulina, a mai spus acesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.