Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arme fabricate în Franța, inclusiv tancuri, vândute Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite, sunt folosit în războiul civil din Yemen

yemen

Arme fabricate în Franța, inclusiv tancuri, vândute Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite, sunt folosit în războiul civil din Yemen, deși Parisul susține că, din câte știe, echipamentul militare francez este folosit doar în scopuri defensive, dezvăluie site-ul de investigații Disclose  potrivit mediafax.

Un document clasificat, de 15 pagini, intitulat "Yemen: situația de securitate", întocmit de serviciul militar de informații DRM, include hărți ce indică poziția armamentului de fabricație franceză în Yemen și în zone din Arabia Saudită aflate în apropierea frontului.

Documentul arată că tunurile autopropulsate CAESAR, fabricate de compania franceză Nexter, amplasate de-a lungul frontierei saudite-yemenite, au efectuat bombardamente defensive ale forțelor rebelilor houthi, și au susținut "trupele loiale și forțele armate saudite în progresul lor pe teritoriul yemenit".

Documentul, care poarta data de 25 septembrie 2018, a fost prezentat președintelui Emmanuel Macron, premierului Edouard Philippe, cât și miniștrilor francezi ai Apărării și Afacerilor Externe.

Autoritățile franceze susțin că, din câte știu, armamentul francez vândut saudiților este folosit doar în scopuri defensive.

Raportul dezvăluit de Disclose face parte dintr-o investigație la care participă și instituțiile media Konbini, Mediapart, France Inter radio, televiziunea Arte și publicația americană The Intercept, relatează agenția de știri Reuters.

Franța este semnatară a Tratatului ONU privind comerțul cu arme, care reglementează comerțul internațional cu arme convenționale și interzice vânzarea de arme în cazul în care există riscul ca acestea să fie folosite pentru comiterea unui genocid, de crime împotriva umanității sau crime de război.

Experții ONU a concluzionat că toate părțile combatante implicate în războiul din Yemen au comis crime de război.

Biroul premierului Edouard Philippe a comunicat că Franța a adoptat măsuri riguroase de protecție atunci când a emis licențe de export și susține eforturile Organizației Națiunilor Unite în legătură cu medierea păcii în Yemen.

"Din câte știm, armele franceze aflate în posesia forțelor coaliției sunt amplasate în cea mai mare parte în poziții defensive, în afara teritoriului yemenit sau sub control al coaliției, dar nu pe linia frontului", se arată în comunicatul Guvernului francez.

Autoritățile de Paris nu au pus la îndoială autenticitatea documentelor și nici nu au confirmat, dar nici nu au infirmat raportul publicat de Disclose, adăugând doar că Franța nu are informații privind civili yemeniți uciși de arme de fabricație franceză. Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au refuzat să comenteze informațiile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.