Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armele folosite în atentatele de la Paris, fabricate lângă România

atac paris

Unele arme care au fost utilizate de autorii atentatelor din 13 noiembrie de la Paris au fost fabricate la Kragujevac, un oraş din Serbia aflat la mai puţin de 200 de kilometri de graniţa cu România. Una dintre ele a fost chiar exportată în SUA, a declarat vineri pentru AFP un responsabil al unei uzine sârbe de armament.

"Un pistol semiautomat PV M92 a fost fabricat în uzina noastră și exportat legal în mai 2013 companiei Century International Arms, al cărei sediu este în Florida", a declarat Milojko Brzakovic, directorul uzinei Zastava, controlată de statul sârb, citat sâmbătă de publicația franceză Le Point.

În zilele care au urmat atentatelor din Paris, revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic și care s-au soldat cu 130 de morți, poliția franceză și Interpol au cerut Ministerului sârb de Interne să verifice numerele de serie a șapte arme, a explicat Milojko Brzakovic. "Am primit numerele și am confirmat că toate aceste arme fuseseră fabricate la Zastava", a continuat el. Este vorba în special de mai multe puști de tip AK-47, kalașnikoave, potrivit aceleiași surse.

Vezi şi: ISIS a publicat un mesaj video în care ameninţă Occidentul: Bătălia finală se dă la Roma - VIDEO

Milojko Brzakovic nu a fost în măsură să spună cum au putut să ajungă arme vândute legal la autorii atentatelor din Paris. "Vânzările noastre de arme și de alte echipamente militare sunt controlate riguros și nimic nu poate ieși din uzină fără avizul guvernului sârb și fără licența de export", afirmă directorul Zastava.

Traseul armelor vândute poate fi urmărit într-un mod sau altul, dar desigur mult mai dificil în raport cu al celor care au fost livrate cazărmilor din armata iugoslavă (JNA) înaintea conflictelor din anii 1990 în fosta federație comunistă a Iugoslaviei, ceea ce este cazul cu cea mai mare parte a armelor care au fost obiectul unei verificări la cererea Parisului, a explicat el. Una dintre puști, a cărei destinație a fost verificată, fusese trimisă într-o cazarmă în Bosnia în 1983, o alta în Macedonia în 1987, două în Croația și una în Slovenia în 1990, într-o perioadă când toate cele patru state erau componente ale Iugoslaviei.

Un pistol CZ 99 a fost vândut în 1993 unui exportator local, potrivit lui Milojko Brzakovic. După conflictele din anii 1990, Peninsula Balcanică a fost considerată placă turnantă a traficului de arme spre Europa Occidentală.

Cotidianul german Bild a afirmat la sfârșitul lunii noiembrie că patru kalașnikoave utilizate în atentatele de la Paris fuseseră cumpărate prin Internet de la un traficant de arme german care a fost arestat, informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.