Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armenia are aliați puternici: șefa diplomaţiei franceze va refirma sprijinul țării sale, marţi, la Erevan

goadnews.com
Catherine Colonna

Şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, va reafirma, marţi, la Erevan, sprijinul Franţei pentru Armenia care se teme pentru suveranitatea şi integritatea sa teritorială după ofensiva victorioasă a Azerbaidjanului în Nagorno-Karabah, scrie AFP, citat de Agerpres.

Armenii din această enclavă muntoasă aflată sub suveranitatea azeră au capitulat săptămâna trecută, în faţa unei ofensive fulger a trupelor de la Baku care s-a soldat cu aproximativ 600 de morţi. Peste 100.000 de armeni au fugit.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi ministrul său de externe şi-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea în ultimele zile cu privire la o posibilă ofensivă militară a Azerbaidjanului împotriva Armeniei, care s-a ciocnit deja în două războaie.

"Există deja porţiuni mici din teritoriul armean care au făcut obiectul incursiunilor militare azere în ultimele luni", a reamintit o sursă diplomatică franceză sub acoperirea anonimatului.

"Este o realitate", a adăugat sursa, referindu-se la ciocnirile din septembrie 2022 care au făcut aproape 300 de morţi şi în cursul cărora Azerbaidjanul a mutat frontiera dintre cele două ţări cu 7 până la 9 kilometri, în detrimentul Armeniei.

Franţa a insistat apoi pentru înfiinţarea, la Jermuk (Armenia), a unei misiuni de observare a Uniunii Europene. Catherine Colonna a vizitat personalul acestei misiuni la sfârşitul lunii aprilie.

"Ar fi extrem de naiv să credem că nu există niciun risc" de încălcare a integrităţii teritoriale a Armeniei, a continuat sursa diplomatică. "Nu spun că se va întâmpla", a adăugat ea. Dar "treaba noastră este să împiedicăm acest lucru". "Vom pleda pentru o creştere a volumului acestei misiuni", a explicat ea.

Parisul este, de asemenea, mai degrabă favorabil posibilităţii de a impune sancţiuni Azerbaidjanului. Dar se confruntă cu "unele ţări care sunt foarte reticente în a urma această cale", a ţinut să menţioneze sursa diplomatică.

Duminică, mii de armeni au manifestat la Bruxelles, denunţând atitudinea Uniunii Europene, vinovată, în opinia lor, că închide ochii în faţa tragediei armenilor în schimbul gazelor din Azerbaidjan pe care UE le cumpără pentru a compensa parţial pierderea gazelor ruseşti.

Pe lângă chestiunea integrităţii teritoriale, Catherine Colonna va sublinia marţi că Franţa este dispusă să îşi consolideze ajutorul de urgenţă şi umanitar acordat Armeniei pentru a primi refugiaţii.

Săptămâna trecută, Parisul şi-a majorat ajutorul pentru Erevan în acest an la 12,5 milioane de euro.

Şefa diplomaţiei franceze se va întâlni în special cu premierul Nikol Paşinian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.