Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armenia - Fostul ministru al apărării din timpul războiului cu Azerbaidjanul a fost arestat

Serviciile de securitate armene au anunţat joi arestarea pentru corupţie a fostului ministru al apărării aflat în post în timp războiului din 2020 cu Azerbaidjanul, soldat cu o înfrângere dură pentru Erevan, relatează AFP, potrivit Agerpres.

David Tonoian, în vârstă de 53 de ani, a fost numit ministru al apărării în 2018 şi a demisionat la puţin timp după acest conflict pentru controlul regiunii disputate Nagorno-Karabah.

El este acum suspectat de "abuz de putere, de fraudă şi de deturnare de fonduri în contextul achiziţionării de arme pentru forţele armate", au precizat serviciile de securitate armene.

Suma totală a deturnărilor ar putea atinge 4,7 milioane de dolari (4 milioane de euro), potrivit acestei surse, care mai precizează că "mulţi alţi militari în serviciu sau care au părăsit armata" sunt vizaţi de anchete similare.

Războiul împotriva Azerbaidjanului a început pe 27 septembrie 2020 şi a durat şase săptămâni. Fiecare tabără o acuză pe cealaltă că este responsabilă de acest conflict care s-a soldat cu peste 6.500 de victime.

Cu o populaţie majoritar armeană, regiunea muntoasă Nagorno-Karabah, susţinută de Erevan, a devenit una secesionistă la căderea URSS, antrenând un prim război între Armenia şi Azerbaidjan care a provocat moartea a 30.000 de oameni şi a dus la apariţia a sute de mii de refugiaţi.

După înfrângerea sa din toamna trecută, percepută ca o umilire naţională, Armenia a trebuit să cedeze o parte din această enclavă şi importante teritorii care o înconjoară, sub supravegherea a 2.000 de soldaţi ruşi pentru menţinerea păcii.

Această înfrângere a declanşat importante manifestanţii împotriva prim-ministrului Nikol Paşinian, pe care opoziţia îl acuză că armata nu a fost pregătită pentru acest război şi că a "trădat" ţara semnând acordul de încetare a focului.

Nikol Paşinian, care a ajuns la putere după o revoluţie din 2018 împotriva fostelor elite, le acuză pe acestea că au sifonat timp de ani de zile bugetul acestei ţări sărace din Caucaz, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.