Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armenia va ridica embargoul asupra produselor turceşti

Operation World
Armenia

Armenia a anunţat joi că va ridica de la 1 ianuarie embargoul asupra produselor turceşti, în vigoare de un an, într-un moment în care Erevanul şi Ankara intenţionează să-şi normalizeze relaţiile istoric tensionate, relatează AFP.

"S-a decis să nu prelungim embargoul asupra importurilor de produse turceşti în ţara noastră", a anunţat Ministerul armean al Economiei într-un comunicat.

Această măsură, aplicată de la 1 ianuarie 2021 după ce Ankara a sprijinit Azerbaidjanul în războiul cu Armenia din toamna lui 2020, ar urma să expire vineri seară. Ea a fost prelungită în iulie pentru o perioadă de şase luni.

Ministerul armean al Economiei a estimat că acest embargo a avut un impact "pozitiv", favorizând crearea de firme în ţară, dar că a avut drept consecinţă "negativă" alimentarea inflaţiei.

"Sperăm (...) că în virtutea principiului reciprocităţii, vor fi introduse condiţii favorabile pentru a permite exportul de produse armene" în Turcia, a adăugat ministerul.

Anunţul ridicării embargoului de către Erevan intervine după înmulţirea gesturilor de aplanare a tensiunilor între Turcia şi Armenia în ultimele săptămâni, potrivit Agerpres.ro.

Cele două ţări au numit, la jumătatea lui decembrie, emisari pentru a-şi normaliza relaţiile, iar companiile aeriene turce şi armene au depus cereri pentru a putea efectua zboruri charter.

Cele două ţări întreţin relaţii tensionate, în special din cauza refuzului Ankarei de a recunoaşte ca genocid masacrele asupra armenilor din timpul Primului Război Mondial, comise în perioada de sfârşit a Imperiului Otoman.

Numeroşi istorici califică aceste crime drept genocid, recunoscut de guvernele sau parlamentele a numeroase ţări, printre care SUA, Franţa şi Germania. Estimările privind numărul de morţi variază între 600.000 şi 1,5 milioane.

Însă Turcia, care a apărut în urma dezmembrării Imperiului Otoman în 1920, refuză acest termen şi evocă un război civil, dublat de o foamete, în care 300.000 până la 500.000 de armeni şi tot atâţia turci au murit.

Relaţiile dintre cele două ţări au devenit şi mai tensionate din cauza conflictului militar care a opus anul trecut Armenia şi Azerbaidjanul în Nagorno-Karabah, în timpul căruia Ankara i-a sprijinit pe azeri.

Ankara şi Erevan nu au stabilit niciodată relaţii diplomatice şi frontiera lor este închisă din anii 1990.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.