Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultimă oră – Armistițiu convenit între Hamas și Israel: 'minunea' celor 40 de zile!

AI
razboi israel

Israelul și gruparea palestiniană Hamas au convenit asupra principalelor puncte ale unui nou acord privind un armistițiu și un schimb de ostatici, a informat marți agenția EFE, citând surse palestiniene și egiptene.

"În acest moment, cele două părți au ajuns la un acord conform căruia armistițiul va dura 40 de zile, timp în care 40 de ostatici israelieni, inclusiv femei, copii și bărbați de peste 60 de ani, vor fi eliberați în schimbul eliberării a 404 prizonieri palestinieni din închisorile israeliene", precizează EFE.

Agenția notează că negocierile privind acordul sunt încă în curs de desfășurare la Cairo.

Israelul estimează că 130 de ostatici rămân în Gaza, dintre care 99 se crede că sunt în viață.

Cel puţin 30.631 de palestinieni au fost ucişi şi 72.043 au fost răniţi în ofensiva militară israeliană asupra Gazei începând cu 7 octombrie, a anunţat marţi ministerul Sănătăţii din Gaza într-un comunicat. Aproximativ 97 de palestinieni au fost uciși și 123 au fost răniți în ultimele 24 de ore, a adăugat ministerul, relatează Rador Radio România.

Context

Bombardamentele israeliene mortale continuă pentru moment în sudul enclavei, în timp ce teritoriul palestinian este amenințat cu foamete, potrivit ONU, scrie Le Nouvel Observateur, conform Rador Radio România.

Duminica aceasta, vicepreședinta Statelor Unite, Kamala Harris, a fost primul oficial înalt american care a cerut în mod deschis o încetare a focului. "Având în vedere amploarea suferinței din Gaza, trebuie să existe o încetare imediată a focului pentru cel puțin următoarele șase săptămâni, subiect care este în prezent pe masa negocierilor", a spus ea. "Guvernul israelian trebuie să facă mai mult pentru a crește semnificativ fluxul de ajutor", a spus executivul american, asigurând că "nu există scuze".

Această perspectivă a unui atac israelian în Sud îngrijorează comunitatea internațională, deoarece orașul găzduiește aproape 1,5 milioane de palestinieni, marea majoritate strămutați, prinși la granița închisă cu Egiptul. Duminică seara, un corespondent AFP a raportat mai multe lovituri aeriene israeliene asupra lui Rafah și Khan Yunis, un oraș aflat mai la nord.

Contraziceri

Pe de o parte, Statele Unite afirmă că Israelul a fost de acord cu încetarea focului, pe de altă parte, israelienii spun că nici măcar nu vor merge la Cairo pentru a participa la negocieri

În jurul negocierilor care vor trebui sau ar trebui să înceapă la Cairo, în capitala Egiptului s-a instalat o confuzie totală cu privire la acceptarea unei încetări a focului între Israel și palestinieni. Statele Unite au dat asigurări în weekend că guvernul israelian a fost de acord cu încetarea focului – dar, duminică, poziția oficială, potrivit ziarelor israeliene, a fost aceea că statul evreu nici măcar nu ar trebui să se deplaseze la Cairo, deoarece Hamasul a refuzat să ofere identitatea ostaticilor aflaţi încă în mâinile lor.

Efectul războiului

Războiul declanșat pe 7 octombrie 2023 de un atac în sudul Israelului al comandourilor Hamas din Fâșia Gaza a provocat moartea a cel puțin 1.160 de persoane, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe datele oficiale israeliene. De asemenea, aproximativ 250 de persoane au fost răpite în timpul atacului.

Un armistițiu la sfârșitul lunii noiembrie 2023 a permis eliberarea a 105 ostatici în schimbul a 240 de palestinieni închiși de Israel.

În aproape cinci luni de război devastator din Fâșia Gaza, operațiunile militare israeliene lansate ca răzbunare au provocat 30.410 de morți, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătății Hamas.

Războiul a provocat, de asemenea, o catastrofă umanitară, iar foametea este "practic inevitabilă" pentru 2,2 milioane de oameni, marea majoritate a populației din Gaza, potrivit lui Jens Laerke, purtător de cuvânt al OCHA, agenția Națiunilor Unite pentru coordonarea afacerilor umanitare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.