Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Artiştii belgieni, printre care actriţa Cecile de France, lansează un apel pentru sprijinirea sectorului cultural

harta belgia

Mai mulţi artişti belgieni, printre care cântăreţii Adamo şi Angele, actriţa Cecile de France şi cineaştii Jean-Pierre şi Luc Dardenne, au lansat un apel către guvernanţi pentru sprijinirea sectorului cultural, afectat de criza declanşată de pandemia de COVID-19, informează AFP.

Prim-ministrul Belgiei, Sophie Wilmes, a reacţionat marţi la acest apel promiţând să ''consolideze susţinerea'' autorităţilor publice pentru acest sector care traversează ''o perioadă destul de stresantă''. Guvernul ar urma să se reunească într-o şedinţă de criză în legătură cu o posibilă relaxare a interdicţiilor adunărilor publice, care împiedică artiştii şi tehnicienii din acest sector să-şi desfăşoare activitatea, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Înregistrare explozivă! Raed Arafat somează firma care a câștigat contractul de 600 de milioane de euro în fața lui Deltamed

Într-o scrisoare deschisă adresată premierului şi membrilor guvernului, circa 300 de muzicieni, actori, cineaşti, producători, operatori de imagine, dansatori şi artişti plastici solicită ''măsuri extraordinare'', care să prevadă în special un venit garantat pentru cei enumeraţi până la reluarea filmărilor şi redeschiderea sălilor de spectacole.

Artiştii cer ca cei care au dreptul la ajutor de şomaj ''să beneficieze de o reînnoire a drepturilor necondiţionat pentru cel puţin un an după redeschiderea oficială a spaţiilor de difuzarea a produselor culturale'' şi ca cei mai tineri, care erau pe punctul de a beneficia de aceste drepturi, ''să poată face acest lucru contabilizând contractele anulate pentru forţă majoră'', au scris aceştia.

Citește și: Revoluție în Poliție! Sistem de recunoaștere facială pentru IGPR! Achiziție de aproape un milion de euro!

Într-un sector încremenit de două luni, care se confrunta deja cu precaritatea, artiştii trebuie să beneficieze ''de o protecţie socială care să le ofere siguranţa că vor supravieţui acestei crize'', se precizează în scrisoare. ''Cultura este un bun public care are nevoie de politici publice'' şi o ''investiţie masivă în stimulente pentru procesul de creaţie şi accesul la cultură'', a precizat cineastul Luc Dardenne pentru postul francofon RTBF.

Împreună cu fratele său Jean-Pierre, se numără printre numeroasele personalităţi din cinema care au semnat apelul, alături de Cecile de France, Lubna Azabal, Yolande Moreau, Olivier Gourmet, François Damiens şi Bouli Lanners. Printre semnatari se mai află scriitoarea Adeline Dieudonne, directorul teatrului La Monnaie (artă lirică), Peter de Caluwe, coregrafii Anna Teresa De Keersmaeker şi Sidi Larbi Cherkaoui, vedete rock şi din industria muzicii (Arno, Angele, Salvatore Adamo, rapperul belgiano-congolez Baloji).

Citește și: Sunt anunțate noi măsuri! Ce vor trebui să facă pasagerii în avion .

Sectorul cultural reprezintă 250.000 de locuri de muncă şi circa 5% din produsul intern brut al Belgiei.

Sophie Wilmes a lăsat să se înţeleagă că miercuri ar putea fi decisă o repornire progresivă a spectacolelor: ''Sperăm să putem deschide puţin uşa, deocamdată nu foarte mult din păcate''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.