Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Artiştii cer prim-ministrului britanic o reformă privind remuneraţia echitabilă în cazul streamingului

mychordbook.com
Paul McCartney

Paul McCartney, Van Morrison, Tom Jones şi The Rolling Stones se numără între artiştii care îi cer prim-ministrului britanic, Boris Johnson, o reformă a modului în care muzicienii sunt plătiţi când piesele lor sunt accesate online.

Ei i-au scris lui Johnson că legea „nu a ţinut pasul cu ritmul schimbării tehnologice” atunci când au fost calculate plăţile, scrie News.ro.

Publicată prima dată în luna aprilie, scrisoare deschisă include acum 234 de nume, între care Joe Strummer Estate şi artişti pop, rap şi rock precum Kano, Wolf Alice şi Jessie Ware.

Semnatarii consideră că serviciile de streaming şi casele de discuri fac miliarde de lire sterline fără a distribui corect bani artiştilor.

„Artiştii de azi câştigă foarte puţin din muzica lor - cei mai mulţi dintre artiştii invitaţi primesc mici părţi dintr-un cent de dolar american pe accesare şi muzicienii de înregistrări nu primesc nimic”, se arată în scrisoare, potrivit BBC.

Este precizat că „doar două cuvinte trebuie schimbate” în Legea drepturilor de autor din 1988 pentru a face ca serviciile de streaming să plătească muzicienii aproximativ la fel ca posturile de radio.

Când un cântec este difuzat la radio, redevenţele sunt împărţite în mod egal între casa de discuri şi artist/compozitor, cu o mică parte ce revine muzicienilor de înregistrări şi interpreţilor de sprijin, un sistem cunoscut ca remuneraţie echitabilă.

Cât priveşte serviciile de streaming, casele de discuri reţin mare parte din bani, iar artistul primeşte aproximativ 13%, în medie, în timp ce muzicienii de înregistrări nu primesc nimic.

Artiştii cer în special ca o clauză din Legea drepturilor de autor să fie modificată astfel ca remuneraţia echitabilă să se aplice şi în cazul streamingului.

Scrisoarea a revenit în atenţie în timp ce membrii parlamentului britanic se pregătesc să prezinte luna aceasta un raport privind sectorul de streaming muzical.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.