Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Artistul Bansky a donat 2,2 milioane de euro unui spital din Bethleem: Banii au fost obținuți din vânzarea unui triptic

https://www.wmagazine.com/story/banksy-identity-revealed-goldie
Bansky

Un triptic al artistului stradal Banksy, care abordează subiectul crizei migranţilor, a fost vândut cu 2,2 milioane de lire sterline (2,4 milioane de euro) la o licitaţie organizată marţi seară de casa Sotheby's la Londra, în beneficiul unui spital pentru copii din Bethleem, în Cisiordania, informează AFP, potrivit Agerpres.

Preţul final de vânzare a depăşit cu mult estimările specialiştilor, care erau cuprinse între 800.000 şi 1,2 milioane de lire sterline (883.000 - 1,3 milioane de euro).

Cele trei picturi în ulei care compun lucrarea "Vedere asupra Mării Mediterane, 2017" reprezintă un răspuns al artistului britanic în faţa crizei migranţilor, cu care Europa se confruntă începând din anii 2010.

Banksy "a folosit trei pânze romantice vechi, ce prezentau peisaje marine din secolul al XIX-lea", peste care a pictat apoi "veste şi colaci de salvare abandonaţi pe o plajă", au explicat reprezentanţii casei Sotheby's într-un comunicat.

Mircea Lucescu împlinește 75 de ani! Cel mai titrat tehnician român din toate timpurile se pregătește pentru o nouă aventură

Prin intermediul acestor tablouri, Banksy "a juxtapus în stilul său inimitabil un gen artistic istoric şi o chestiune politică contemporană - moartea tragică a mii de migranţi care au încercat să traverseze Marea Mediterană pentru a ajunge în Uniunea Europeană", potrivit organizatorilor licitaţiei.

Peste 100.000 de migranţi au încercat să traverseze Marea Mediterană în 2019 şi peste 1.200 dintre ei au pierit pe mare, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie.

După realizarea sa în 2017, tripticul era expus la Bethleem în hotelul The Walled Off, inaugurat de artistul britanic, ale cărui camere au vedere directă spre zidul de securitate ridicat de Israel în Cisiordania.

Banksy a anunţat că va dona toate încasările obţinute de pe urma vânzării acestui tablou în beneficiul spitalului BASR din Bethleem, pentru a finanţa o nouă secţie dedicată pacienţilor diagnosticaţi cu accidente vasculare cerebrale (AVC) şi pentru a achiziţiona echipamente de recuperare dedicate copiilor.

Artistul britanic abordează cu regularitate în operele sale chestiunea crizei migranţilor. În 2015, el a pictat un portret al lui Steve Jobs, cofondatorul companiei Apple şi fiul unui imigrant sirian, pe zidul unei tabere de refugiaţi din Calais, în nordul Franţei. Banksy a realizat un alt desen în 2019, la Bienala de la Veneţia, ce prezintă silueta unui copil purtând o vestă de salvare şi ţinând în mână o torţă de semnalizare cu flacără roşie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.