Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Artistul chinez Ai Weiwei aduce un omagiu Portugaliei printr-o expoziţie la Lisabona

AFP Português
Ai Weiwei

Ai Weiwei propune de vineri o imersare în universul său artistic printr-o expoziţie la Lisabona în care publicul va putea admira creaţii inedite realizate de artist cu materiale tradiţionale portugheze, informează AFP.

"Bine aţi venit în ţara mea, Portugalia!", a declarat jurnaliştilor artistul chinez stabilit în Alentejo (sud), cu ocazia prezentării pentru presă a expoziţiei "Rapture".

"Mă simt bine aici ... nu este întotdeauna uşor să explic de ce", a precizat pentru AFP Ai Weiwei, care a ales să locuiască în Portugalia cu puţin înainte de pandemia de COVID-19, scrie Agerpres.ro.

"Rapture" retrasează dualitatea parcursului acestei figuri emblematice a dizidenţei chineze, care a căzut în dizgraţie pentru criticile sale aduse regimului ţării sale.

"Expoziţia dezvăluie cele două laturi ale lui Ai Weiwei", un artist care se inspiră atât din "din rădăcinile sale culturale" cât şi din "latura mai militantă a operei sale", explică Marcello Dantas, curatorul expoziţiei.

"Rapture" este o ocazie ca publicul să descopere numeroasele faţete ale artistului - cunoscut şi ca fotograf, realizator de film şi sculptor - şi celebru pentru opiniile sale ferme şi operele sale de artă monumentale precum "Forever Bicycles", o instalaţie gigantică, compusă din sute de biciclete identice, care constituie punctul de plecare al acestei expoziţii.

Expoziţia cuprinde şi lucrări emblematice cum ar fi "Snake Ceiling", un şarpe uriaş realizat din sute de rucsacuri, desfăşurat pe tavan, în memoria copiilor care au murit în şcolile prăbuşite la cutremurul care a lovit Sichuan-ul în 2008, sau "Law of the Journey", o instalaţie reprezentând o barcă gonflabilă având la bord zeci de refugiaţi.

"Este pentru prima dată când aceste lucrări se regăsesc împreună în aceeaşi expoziţie", subliniază Ai Weiwei care mărturiseşte că se simte extrem de creativ de la mutarea sa în Portugalia.

"Pandemia a fost tragică pentru lume, însă pentru mine această perioadă a fost foarte productivă", a explicat artistul în vârstă de 63 de ani.

Printre lucrările inedite ale acestei expoziţii se numără şi o sculptură din marmură de circa 1,60 metri, în formă de sul, o aluzie la cursa pentru hârtie igienică din timpul pandemiei sau o statuie din plută a artistului.

Cele aproximativ 80 de lucrări care alcătuiesc expoziţia "Rapture" vor fi expuse până pe 28 noiembrie la Cordoaria Nacional din Lisabona.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.