DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Artistul de renume mondial Michael Lassel expune în România, la Cluj, invitat de Revista de cultură Tribuna

Michael Lassel

De curând, în seara zilei de 25 februarie 2020, a fost vernisată expoziția organizată de Revista de Cultură Tribuna, intitulată Lumea ca alegorie și mit, a artistului din Germania, Michael Lassel. Considerat la ora actuală cel mai important pictor trompe lˈ oeil contemporan, artistul expune pentru a treia oară în România (după București și Sibiu), la Cluj aducând însă cea mai mare expoziție, 38 de lucrări care înnobilează spațiile puse la dispoziție de Muzeul de Artă clujean până în data de 15 martie.

În prezența unui public extrem de numeros, au vorbit despre artist și opera sa: Vakar István, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Mircea Arman, managerul Tribunei, cel care a condus și coordonat demersurile pentru organizarea expoziției și editarea albumului Michael Lassel - "Ein Meister aus Deutchland", apărut la Editura Tribuna în 2019; Daniela Chiorean, din cadrul Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, Dan Breaz, din cadrul Muzeului de Artă Cluj-Napoca și Cristina Simion, curatorul expoziției, galerist în Nürnberg. Moderatorul discuțiilor a fost Lucian Nastasă-Kovács, directorul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca.

Artistul a renunțat la un discurs, mulțumind doar tuturor celor care au venit să vadă expoziția și preferând apoi să stea de vorbă îndelung pe marginea tablourilor cu toți cei care se opreau să le admire, impresionați de fabuloasa lume a artistului, redată pe pânze cu o măiestrie incredibilă. Cel puțin aceasta a fost una dintre părerile frecvent exprimate, atât de cunoscători (artiști și critici de artă), dar și de către ceilalți vizitatori. Născut în România, la Logig, în județul Mureș, Michael Lassel a absolvit Academia de Arte din București, fiind unul dintre puținii discipoli ai maestrului Corneliu Baba. În 1986 a emigrat împreună cu soția și cu fiul său în Germania, iar după numai doi ani de la acel moment a fost invitat să expună la Salonul de toamnă de la Paris.

Demn de amintit este și faptul că Michael Lassel este singurul artist de origine română care a expus la British Museum, în 2008-2009 fiind de fapt singurul pictor contemporan inclus în expoziția „Mith and Reality”. Iar lucrarea sa „Bancher în înalta societate”, prezentă în expoziția de la Cluj, a fost imaginea campaniei Băncii Federale a Germaniei pentru trecerea la moneda euro. Lassel face parte din expoziții permanente ale celor mai cunoscute muzee din lume, din Germania, Japonia, Singapore, Anglia, etc., precum și din colecții particulare din Elveția. Statele Unite și alte locuri de pe glob.

Lumea ca alegorie și mit cuprinde opere realizate de către Michael Lassel în ultimul sfert de secol, constituindu-se într-o retrospectivă a impresionantei sale cariere artistice, un motiv în plus pentru iubitorii de artă din România de a veni la Cluj-Napoca, la Muzeul de Artă din Palatului Bánffy, unde expoziția, dăruită publicului de Revista de cultură Tribuna, mai poate fi vizitată până pe 15 martie. Este cu siguranță un eveniment de excepție în peisajul cultural românesc.

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.