Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Artistul şi curatorul austriac Peter Weibel a murit la vârsta de 78 de ani

doliu lumanare

Artistul austriac de renume internaţional Peter Weibel, ale cărui creaţii inventive se întind pe mai multe decenii şi sfidează genurile, a murit în Germania la vârsta de 78 de ani, informează DPA.

Weibel a murit la un spital din Karlsruhe, a anunţat joi Centrul pentru Artă şi Media (ZKM) din acest oraş situat în vestul Gemaniei. Duminică, ar fi împlinit 79 de ani. Weibel a condus această instituţie culturală timp de aproape un sfert de secol, potrivit Agerpres.

Născut în Odesa, Ucraina, Weibel a produs creaţii conceptuale, video, performance şi computer-based. A cochetat totodată cu muzica şi a fost un teoretician al new media.

La finalul anilor 1960, partenera lui din acea vreme, artista avangardistă Valie Export, l-a purtat cu o zgardă pe străzile din Viena. În 1973, Weibel şi-a prins limba în ciment pentru a protesta împotriva unui verdict primit pentru tulburarea liniştii publice.

Sub motto-ul ''Eu sunt ecranul'', a proiectat filme pornografice pe propriul trup gol.

În 2004, a instalat un mâner de valiză uriaş în mijlocul unei pajişti din Graz, Austria, creaţie pe care a intitulat-o ''Globul ca o valiză''.

''Principala mea calitate e viteza'', a spus artistul la un moment dat. Şi exact aşa şi vorbea: debita opiniile despre artă şi lume cu o viteză uimitoare, mereu prietenos, mereu clar, mereu plin de idei, notează DPA.

A ţinut cursuri la Viena, Halifax, Canada; Kassel, Germania; şi New York. Din 1989 până în 1994, a condus Institutul pentru New Media pe care l-a fondat la Universitatea de Arte Frumoase din Frankfurt.

Din 1993 până în 1999 a fost comisarul pavilionului austriac din cadrul Bienalei de la Veneţia şi director artistic al Neue Galerie din cadrul Landesmuseum Joanneum, în Graz.

A condus centrul de artă ZKM din Karlsruhe din ianuarie 1999. La finalul lunii martie ar fi urmat să i se termine mandatul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.