Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Artizanul privatizărilor dubioase, reactivat: Orban i-a dat pe mână Ministerul Economiei PMP-istului Cornel Cătălin Bulf

Șeful privatizărilor dubioase a ajuns să conducă o parte importantă din economia României. Curentul vă prezintă aventurile lui Cornel Cătălin Bulf în lumea tenebroasă a privatizărilor de la începutul anilor 2000. Secretarul de stat are o apetență deosebită pentru firmele de stat și pentru falimente răsunătoare, potrivit curentul.info.

Primul tun al lui Bulf s-a petrecut în 1998 când acesta a cumpărat Comcereal Târgoviște de la Fondul Proprității de Stat. În comisia de licitație era și Cristina Geyment. Ea era chiar sora lui Cătălin Bulf dar România acelor ani era învățată cu astfel de relații de afaceri în familie. De la cereale, Bulf ajunge la afaceri cu petrol. El privatizează BAT Târgoviște. Odată cu această afacere Bulf începe să cumpere societățile de foraj din Dâmbovița, București sau Brăila. Toate aveau contact de afaceri cu SNP Petrom.

Afacerile cu petrol ale lui Bulf s-au terminat după aproape 8 ani cu acuzații de spălare de bani din partea procurorilor de la București. În același timp, un raport al Departamentului de Stat din SUA menționează o firmă a politicianului printre cele care au încălcat embargoul din Irak.

Anunț de ULTIM MOMENT al meteorologilor: Nouă județe sub avertisment de vremea rea

Afaceri cu statul pe bani de la stat

În 2006 era urmărit penal pentru devalizarea Foraj Sonde București. Procurorii începeau tot atunci un dosar și pentru devalizarea Foraj Sonde Moreni.

Bulf cumpărase Foraj Sonde București prin intermediul unei alte firme – Trivale SA. El a plătit 1,5 miliarde de lei vechi și a spus că în 90 de zile urmează să achite restul de 3,8 miliarde de lei vechi. Trivale SA nu avea bani. Firma nou cumpărată tocmai se pregătea să recupereze 24 de miliarde de lei vechi de la SNP Petrom.

Bulf a făcut o „magie” și banii au ajuns direct în conturile firmei Trivale. A plătit cele aproape 4 miliarde de lei pe care îi mai avea de achitat pentru privatizare, iar restul a reprezentat un profit uriaș pentru perioada respectivă. La șase ani după ce procurorii au intrat pe fir, Foraj sonde București a fost radiată de la Registrul Comerțului.

Istoria Foraj Sonde Moreni a fost mai scurtă. În 2008, compania și-a dat ultima suflare pe frontul afacerilor actualului secretar de stat de la Ministerul Economiei.

Falimente pe bandă rulantă

Baza de Ateliere si Transporturi Targoviste SA, Braifor SA, Centrul Economic pentru Afaceri si Servicii SRL, Cerealcom SRL, Constructii Hidrotehnice Industriale si Civile SRL, Foraj Sonde Dambovita SA, Foraj Sonde Moreni, Foraj Sonde SA, Foraj Sonde Service SA, Franciza Petrom 2001 SA, Iamsat Prodconstruct SA, Petroconstruct Pitesti si SAB SRL erau firmele în care Bulf era implicat în primii ani ai noului mileniu.

Braifor supraviețuiește numai pentru că are de recuperate o creanță de 2,5 milioane de lei. Centrul Economic pentru Afaceri si Servicii SRL nu a mai depus un bilanț la Ministerul de Finanțe din 2009. Constructii Hidrotehnice Industriale si Civile SRL a „decedat” în 2015 după o lungă suferință. În 2013 și 2014 nu a avut deloc rulaj. În 2013 a fost radiată și Foraj Sonde Dâmbovița SA.

Foraj Sonde Service, o altă firmă folosită în sarabanda de contracte cu Petromul neprivatizat a fost radiată în 2010. Firma avea capitalul negativ din 2005.

Iamsat Prodconstruct SA, o altă firmă folosită la privatizările FPS, are în 2018 datorii de 1,2 milioane de lei și nu a facturat niciun leu. Practic firma există, nu mai face afaceri, dar nu este închisă din motive necunoscute. Petroconstruct Pitesti funcționează cu 2,5 milioane de lei datorii totale. La ultimul bilanț datoriile erau în creștere deoarece firma este în pierdere. Chic SRL, Foraj Sonde Bucuresti International SA, KURD DRILLING & OIL SERVICII SRL, GAZOIL DRILLING SRL sunt alte nume de companii controlate de Bulf și radiate în present.

Filiera Irak și Dan Ioan Popescu

Una dintre firmele lui Cătălin Bulf a fost nominalizată de o anchetă din Statele Unite în scandalul încălcării embargoului ONU impus regimului Sadam Husein din Irak. Potrivit relatărilor din presa vremii, Bulf Drilling a fost menționată într-un raport prezentat Congresului American. Sub paravanul programului „Petrol contra hrana”, firma politicianului dădea șpagă pentru petrolul irakian.

Acuzat de plăți ilicite de 490.000 de dolari, Bulf a declarat că a fost trimis în Irak de ministrul PSD, Dan Ioan Popescu. Au existat informații că Bulf a trimis unele utilaje să lucreze pe câmpurile petrolifere din Irak. Despre ce utilaje este vorba, în episodul următor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.