Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aleksei Navalnîi sfidează Kremlinul din nordul îndepărtat rus: 'Sunt într-o stare de spirit bună, ca Moş Crăciun'

New York Times
Aleksei Navalnii

Opozantul rus întemniţat Aleksei Navalnîi, ai cărui apropiaţi au rămas fără veşti timp de câteva săptămâni, a asigurat marţi pe reţelele sociale că este "bine" după ce a fost transferat într-o colonie penitenciară din Arctica rusă, relatează France Presse, conform Agerpres.

Deplasarea până la noul său loc de detenţie, care a durat 20 de zile, a fost "destul de obositoare", a declarat el pe X (fostă Twitter). „Dar sunt într-o stare de spirit bună, ca Moş Crăciun", a adăugat Aleksei Navalnîi, referindu-se la "barba" care i-a crescut în timpul acestei lungi călătorii, precum şi la noile haine de iarnă adaptate la temperaturile polare. "Oricum, să nu vă faceţi griji pentru mine. Sunt bine. Sunt liniştit că am ajuns în sfârşit", a spus el.

Navalnîi a spus că a ajuns în noua colonie penitenciară sâmbătă seară, la sfârşitul unei călătorii discrete şi "pe un itinerar atât de ciudat", încât nu credea că va fi găsit de cei dragi înainte de jumătatea lunii ianuarie. "De aceea am fost surprins când s-a deschis uşa celulei ieri şi mi s-a spus: un avocat este aici pentru tine", a povestit el, declarându-se recunoscător pentru "sprijinul" exprimat.

Glume amare

„Sunt noul vostru Părinte Frost”, a scris Navalnîi în glumă în prima sa postare din noua închisoare, o referire la condițiile meteorologice aspre de acolo, conform Mediafax.

„Ei bine, acum am o haină din piele de oaie, o pălărie ushanka (o căciulă de blană cu clapete care acoperă urechile) și, în curând, voi primi valenki (încălțăminte tradițională rusă de iarnă)”, a mai sus el.

La aproximativ 60 km nord de Cercul Arctic, închisoarea a fost fondată în anii 1960 ca parte a ceea ce a fost odată sistemul GULAG de lagăre de muncă forțată sovietice, potrivit ziarului Moskovsky Komsomolets.

Navalnîi, care le-a mulțumit susținătorilor săi și tuturor celorlalți pentru grija lor față de bunăstarea sa în timpul lungului său transfer, a declarat că a văzut gardieni cu mitraliere și câini de pază și că a ieșit la plimbare în zona de exerciții despre care a spus că se află într-o celulă vecină, a cărei podea a spus că era acoperită de zăpadă.

Opozantul lui Putin

Apropiaţii săi au anunţat luni că i-au găsit urma într-o colonie penitenciară din Harp, în districtul autonom Iamalo-Neneţki, o regiune îndepărtată din nordul Rusiei. El se află dincolo de Cercul Arctic şi acolo sunt situate mai multe colonii penitenciare.

Carismaticul militant anticorupţie şi inamicul numărul unu al lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, ispăşeşte o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru "extremism". El a fost arestat în ianuarie 2021, la întoarcerea în Rusia din convalescenţă în Germania pentru o otrăvire pe care o atribuie Kremlinului, aminteşte AFP.

Potrivit unuia dintre colaboratorii apropiaţi ai opozantului, Ivan Jdanov, el este deţinut în "una dintre cele mai nordice şi mai îndepărtate colonii" penitenciare ale Rusiei, unde condiţiile sunt "dificile".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.