Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Așa arată tabloul DEZASTRULUI: Curtea de Conturi ne arată cum se fură bani grei de la bugetul de stat/ Analiză USR

Deputatul USR, Claudiu Năsui, face o sinteză a raportului Curții de Conturi pentru anul 2018, cel în care ni se arată cum se fură cu voioșie de la stat. Năsui exemplifică situația cu doar câteva cazuri, dar sunt situații pe care le regăsim în multe dintre instituțiile publice din România și, mai grav, direct în aparatul de lucru al Guvernului.

Citește și: SONDAJ CURS – PNL s-a desprins, PSD în ușoară creștere, iar USR nu pare să își revină după prezidențiale

”România este, în același timp, țara din Europa cu cele mai mari taxe pe salariul minim și țara din care se fură cu o creativitate și un tupeu șocant.

Citind auditul Curții de Conturi pe anul 2018, vedem cum doar din controalele sale a fost descoperite prejudicii de sute de milioane de lei în peste 3.500 de instituții publice.

Unii și-au mărit ilegal salariile, alții și-au dat prime și sporuri cât au putut, alții au făcut angajări complet fictive.

Să ne uităm pe câteva exemple:

Institutul de Cercetare Informatică București a plătit ilegal 2,3 milioane de lei pentru creșteri de salarii ale conducerii. Și ca prin coincidență, aceeași conducere deconta băuturi alcoolice, parfumuri și produse alimentare cotidiene pe contul Institutului, deci pe bani publici.

La ministerul turismului mai multe persoane detașate au primit salarii cu peste 267.000 lei mai mari față de nivelul salariului de bază stabilit aferent funcției pe care au fost detașați. Probabil pilele din activul de partid pentru care toate se cuvin.

La ANAF, curtea a descoperit o serie lungă de nereguli, dar cea mai tristă este că ANAF acționează discreționar și că nu-i urmărește decât pe unii contribuabili cu tot arsenalul său, pe alții lăsându-i complet în pace.

La ANRE, ceva mai șmecheri angajații decât la ministerul turismului, au găsit modalitatea de a-și crește salariile altfel: prin mărirea numărului de ore suplimentare. Așa s-a ajuns ca la ANRE să avem 384 de ore suplimentare per persoană în 2018.

Și, cireașa de pe tort, în secretariatul general al guvernului două persoane au fost descoperite efectiv ne făcând nimic. Persoanele nu apar în nicio evidență, în niciun raport și nu există nimic din care să reiasă că au făcut ceva. Cu toate astea, au luat salariu. Și nu un salariu mic: 217 mii de lei în 2018. Lucrau în departamente cu nume pompoase: „Direcția pentru strategii guvernamentale - Serviciul politici de cooperare cu mediul asociativ”. Trebuie spus că în alte locuri, măcar angajații pile politice sunt puși să mimeze că fac ceva. Măcar dau pe la servici, se fac că lucrează. Dar în cazul acesta nu era absolut nimic.

Despre acestea și altele puteți citi aici: https://bit.ly/2RQvwCW și aici: https://bit.ly/2OhfHTi

Cel mai trist în toată povestea asta nu este cât se fură de la stat, cu asta ne-am obișnuit. Parcă nici nu mai e știre. Cel mai trist este că noi finanțăm toate astea. Plătim cu cele mai mari taxe pe salariul minim din toată Europa pentru asta.

În plus problema pare să se agraveze. Anul acesta ministerul economiei a anunțat înființarea a încă 4 noi institute de cercetare.

Și chiar mai grav, risipa prezentată de Curtea de Conturi este, de fapt, mult mai mare. În raport fiind prezentate prejudiciile clare, sumele ilegal plătite, etc. Dar dacă ne gândim și la sumele care au avut acoperire legală, vedem că stăm mult mai rău. Să ne amintim doar de bonusul de pensionare de peste 1 milion de lei al directorului INCDS Marin Drăcea, justificat de faptul că aceste institute de cercetare nu sunt instituții publice și nu se supun legii salarizării publice.

Toate acestea sunt plătite din banii noștri fiindcă bugetul de stat e tratat ca un sac fără fund de guvernele din ultimii 30 de ani. Numărul imens de instituții implicate și sumele astronomice indică o problemă sistemică, nu câteva cazuri izolate.

Cum schimbăm asta? Prin reforme sistemice, nu prin schimbarea din funcții a oamenilor dintr-un partid cu alții ai altui partid”, scrie Claudiu Năsui.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.