Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aşa ceva?! Un miliardar se îmbracă de la second-hand

Ingvar Kamprad

Fondatorul Ikea, suedezul Ingvar Kamprad, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a mărturisit într-un documentar difuzat miercuri seară în Suedia că se îmbracă de la piața de vechituri ca să facă economie, relatează joi AFP. Kamprad, care a fondat firma de mobilă în 1943 și care va împlini 90 de ani în 30 martie, este cunoscut pentru grija lui excesivă de a cheltui cât mai puțin.

"Dacă vă uitați la mine, cred că veți vedea numai lucruri cumpărate la piața de vechituri. Acest lucru înseamnă că vreau să dau un exemplu bun și nu numai că am control asupra prețurilor", a spus el la postul TV4. Presa suedeză a publicat în ultimele zile date despre averea lui Ingvar Kamprad, care s-ar cifra la 610 miliarde de coroane (peste 65,5 miliarde de euro). Este greu însă de făcut o separație între ceea ce îi aparține lui, copiilor și fundației familiale. Revista Forbes nu l-a mai inclus în clasamentul său, în care figura în 2006 pe locul al patrulea.

Afacerea suedezului, care ar avea la bază propria zgârcenie, cu generalizarea mobilei la pachet pentru a câștiga volum, a fost însă umbrită de unele aspecte mai întunecate. Kamprad s-a străduit mult să scape de impozite, mai întâi plecând fiscal din Suedia și apoi realizând o structură complexă și opacă ce îi permite limitarea profitului, trimis în Olanda, Luxemburg, Elveția și Liechtenstein. În 2014 și-a vândut vila din Elveția, de pe malul lacului Leman, revenind în regiunea sa natală, Smaland. Ziaristul de la TV4 care l-a intervievat provine din aceeași zonă, în mod tradițional săracă și credincioasă, care este de altfel tema principală a documentarului. "Avem Smalandul în sânge și știm că un bănuț este un bănuț, chiar dacă nu mai valorează atât ca atunci când cumpăram bomboane și mergeam la școala primară", i-a spus Kaprad, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.