Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Așa SCAPĂ Voiculescu dacă este condamnat! Poate face maximum 30 de zile de pușcărie

dan voiculescu

Ziua de marți poate fi cea în care Dan Voiculescu își poate afla viitorul pentru următorii ani. Magistrații de la Curtea de Apel București au anunțat că vor da un verdict final în Dosarul ICA. 10 ani de închisoare riscă Voiculescu, potrivit noilor cereri ale procurorilor, după ce Tribunalul București îl condamnase, inițial, la 5 ani de pușcărie.

Însă, Voiculescu și-a pregătit deja calea de ieșire în cazul în care decizia judecătorilor va fi una nefavorabilă. Alături de avocații săi, Dan Voiculescu a pus la punct două modalități de a sta cât mai puțin în pușcărie.

1. RECURS ÎN CASAȚIE

Dan Voiculescu poate depune o cerere de recurs în casație dacă va fi condamnat la închisoare cu executare. Pentru asta are termen de 30 de zile de la anunțarea deciziei, pe care le va petrece după gratii.

Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiță Mateuț, a anunțat deja că se gândește la această primă cale de scăpare.

Art. 438 - Cazurile în care se poate face recurs în casaţie

(1) Hotărârile sunt supuse casării în următoarele cazuri: 1.în cursul judecăţii nu au fost respectate dispoziţiile privind competenţa după materie sau după calitatea persoanei; 2.hotărârea a fost pronunţată de alt complet decât cel care a luat parte la dezbaterea pe fond a procesului; 3.instanţa nu a fost compusă potrivit legii ori a existat un caz de incompatibilitate; 4.judecata a avut loc fără participarea procurorului sau a inculpatului, când aceasta era obligatorie, potrivit legii; 5.judecata a avut loc în lipsa avocatului, când asistenţa juridică a inculpatului era obligatorie, potrivit legii; 6.şedinţa de judecată nu a fost publică, în afară de cazurile când legea prevede altfel; 7.inculpatul a fost condamnat pentru o faptă care nu este prevăzută de legea penală; 8.în mod greşit s-a dispus încetarea procesului penal; 9.hotărârea cuprinde motive contradictorii ori motive străine de natura cauzei sau există o contradicţie între considerentele şi dispozitivul hotărârii; 10.instanţa nu a procedat la audierea inculpatului prezent, dacă audierea era legal posibilă; 11.nu s-a constatat graţierea sau în mod greşit s-a constatat că pedeapsa aplicată inculpatului a fost graţiată; 12.s-au aplicat pedepse în alte limite decât cele prevăzute de lege; 13.instanţa şi-a întemeiat hotărârea pe probe pentru care a fost aplicată sancţiunea excluderii sau în mod greşit s-a aplicat sancţiunea excluderii cu privire la probe legal administrate; 14.instanţa nu s-a pronunţat asupra unuia sau mai multor motive de apel. (2) Cazurile prevăzute la alin. (1) pot constitui temei al casării hotărârii doar dacă nu au fost invocate pe calea apelului sau în cursul judecării apelului ori dacă, deşi au fost invocate, au fost respinse sau instanţa a omis să se pronunţe asupra lor. (3) În cazul în care cererea de recurs în casaţie a fost respinsă, partea sau procurorul care a declarat recursul în casaţie nu mai poate formula o nouă cerere împotriva aceleiaşi hotărâri, indiferent de motivul invocat.

2. CONTESTAȚIE ÎN ANULARE

A doua cale de atac a deciziei Curții de Apel este contestație în anulare a unei hotărâri penale. Avocatul Mateuț a lăsat să se înțeleagă că asta va fi prima încercare a lui Dan Voiculescu dacă va primi o condamnare cu executare. ”Există cale de atac separată. Există cale de atac după ce rămâne definitivă sentința. E contestația în anulare a unei hotărâri penale care e perfect admisibilă.”, a spus Mateuț.

Art. 426

Cazurile de contestaţie în anulare

Împotriva hotărârilor penale definitive se poate face contestaţie în anulare în următoarele cazuri:

a) când judecata în apel a avut loc fără citarea legală a unei părţi sau când, deşi legal citată, a fost în imposibilitate de a se prezenta şi de a înştiinţa instanţa despre această imposibilitate;

b) când inculpatul a fost condamnat, deşi existau probe cu privire la o cauză de încetare a procesului penal;

c) când hotărârea a fost pronunţată de alt complet decât cel care a luat parte la dezbaterea pe fond a procesului;

d) când instanţa nu a fost compusă potrivit legii ori a existat un caz de incompatibilitate;

e) când judecata a avut loc fără participarea procurorului sau a inculpatului, când aceasta era obligatorie, potrivit legii;

f) când judecata a avut loc în lipsa avocatului, când asistenţa juridică a inculpatului era obligatorie, potrivit legii;

g) când şedinţa de judecată nu a fost publică, în afară de cazurile când legea prevede altfel;

h) când instanţa nu a procedat la audierea inculpatului prezent, dacă audierea era legal posibilă;

i) când împotriva unei persoane s-au pronunţat două hotărâri definitive pentru aceeaşi faptă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.