Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Așa se fac afacerile! Transnistria face bani grei din exporturi în UE: Germania, Polonia, România Bulgaria, în top clienți!

Google Maps
Gagauzia Transnistria Moldova

În primele trei luni din acest an 80,9% din exporturile din Transnistria au mers către ţările din Uniunea Europeană (UE), în timp ce importurile din UE ale regiunii transnistrene au reprezentat 56,3% din total, a anunţat joi guvernul de la Chişinău în contextul marcării Zilei Europei.

În contextul Zilei Europei, marcată pe 9 mai, Biroul pentru politici de reintegrare al guvernului de la Chişinău a declarat că celebrarea este deosebit de semnificativă pentru Republica Moldova, în contextul aspiraţiilor de integrare europeană, dar şi în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean. Potrivit Biroului, beneficiile integrării europene sunt vizibile în regiunea transnistreană „unde proiectele de dezvoltare finanţate de Uniunea Europeană contribuie la îmbunătăţirea infrastructurii, accesului la educaţie şi sănătate, precum şi la extinderea oportunităţilor economice, inclusiv de export şi import către/din UE”.

Principalele destinaţii din UE, alese de agenţii economici din regiunea transnistreană, în mod tradiţional, au rămas: România, Polonia, Germania, Slovacia, Bulgaria, scrie NewsMaker

În noiembrie 2023, Vitalii Ignatiev, şeful diplomaţiei de la Tiraspol, s-a plâns reprezentantei speciale a UE în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană că autorităţile de la Chişinău ar „bloca” exporturile din regiunea transnistreană. Cu toate acestea, în ianuarie 2024, guvernul de la Chişinău raporta că în anul 2023 exportul agenţilor economici din regiunea transnistreană către ţările din UE a constituit 70,48% din total, o cifră-record de la semnarea Acordului de Asociere dintre UE şi Republica Moldova, fiind vorba de o creştere cu peste 20% în raport cu anul 2019.

În martie 2024, Ignatiev a declarat, într-un interviu, că nu este corectă informaţia că 70% din exporturile regiunii ajung în Uniunea Europeană. El susţinea că este vorba de 30%

Pe de altă parte, aşa-numitul lider al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a părut să facă, joi, într-o discuţie cu jurnaliştii, declaraţii reconciliante. El a spus că sunt multe lucruri care „separă” Chişinăul de Tiraspol. „Avem atitudini diferite faţă de istorie, dar în înţelegerea asupra păcii coincidem”, a declarat acesta. Liderul de la Tiraspol a fost întrebat de jurnaliştii locali, pe 9 mai, dacă „există riscul de escaladare a conflictului” transnistrean în contextul în care „procesul de negocieri cu Moldova stagnează”.

„Există întotdeauna un risc. Aceasta este clar. Dar sunt sigur că şefia Transnistriei şi conducerea Moldovei evaluează cumpătat toate circumstanţele, factorii externi şi nu vor să permită războiul. Cel puţin, eu aceasta sper. Văd că şefia Moldovei, în prezent, nu vrea o escaladare în Transnistria, conducerea Transnistriei nu vrea o escaladare în Moldova. Desigur, sunt multe lucruri care ne separă, avem atitudini diferite faţă de istorie, dar în înţelegerea asupra păcii coincidem. Transnistria cu siguranţă nu vrea război. Războiul, de fapt, este uşor de început, dar foarte greu de încheiat. Trebuie să avem înţelepciune, înţelegere şi să prevenim această escaladare şi, în cele din urmă, un război”, a spus Krasnoselski, citat de NewsMaker.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.