Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Asaltul asupra șefului Inspecției Judiciare, oprit de CSM - Eșec pentru tandemul Stelian Ion - Cristian Ban

netejoru

Saga privind revocarea șefului Inspecței Judiciare, judecătorul Lucian Netejoru, s-a finalizat predictibil, iar Comisia specială din cadrul CSM a decis că nu se impune sesizarea Plenului. Sesizarea a venit din partea procurorului Cristian Ban, veșnic nemulțumit de activitatea Inspecției Judiciare. Demersului i s-a alăturat și fostul ministru Stelian Ion, care a reușit doar să fie el revocat între timp, e adevarat că din alte motive.

Marți, 7 septembrie 2021, Comisia constituită în vederea analizării sesizării privind revocarea inspectorului-șef al Inspecției Judiciare, în baza art.67 alin.5 din Legea nr.317/2004 a decis că nu se impune sesizarea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii pentru revocarea din funcție a inspectorului-șef. Decizia a fost luată cu o majoritate de 4 la 1.

Procurorul Cristian Ban, membru al CSM, a solicitat, în luna martie, sesizarea Comisiei speciale a CSM pentru analizarea şi propunerea revocării lui Lucian Netejoru din funcţia de inspector-şef al Inspecţiei Judiciare. Demersul procurorului era contrar rapoartelor de audit independent realizate an de an la Inspecția Judiciară, care nu conțin elemente care să denote un management defectuos. Cristian Ban este și promotorul ideii de „spargere” a IJ în două instituții separate, una pentru judecători, alta pentru procurori.

La rândul său, Ministrul Justiţiei de la acea dată, Stelian Ion, a cerut, pe 29 iunie, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii, respingerea Raportului de constatări faptice - Auditul extern al managementului Inspecţiei Judiciare (IJ) pe anul 2020 şi stabilirea unui calendar pentru desfăşurarea procedurii de revocare a inspectorului-şef.

Inspecția Judiciară s-a aflat sub un asalt constant în ultimii patru ani, după ce instituția a „îndrăznit” să scoată la iveală neregulile majore din activitatea DNA. Judecătorul Lucian Netejoru a obținut în primăvara anului 2019 al doilea mandat de trei ani în fruntea Inspecției Judiciare. Atacurile actuale ale instituției vin ca urmare a exercitării unor acțiuni disciplinare împotriva judecătorilor din scandalul „Justice Leaks”, dezvăluit de stiripesurse.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.