Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Asasinarea ambasadorului rus nu va periclita relaţiile dintre Moscova şi Ankara

rusia vs turcia

Asasinarea ambasadorului rus în Turcia nu va afecta relaţiile între Moscova şi Ankara, două ţări care s-au apropiat puternic în cursul verii, după aproape un an de criză diplomatică gravă pe fondul războiului din Siria, estimează marţi presa rusă, citată de AFP, conform agerpres.

Ambasadorul Andrei Karlov, 62 de ani, a fost ucis cu mai multe focuri de armă luni seara de către un poliţist turc, în timp ce rostea un discurs la inaugurarea unei expoziţii de artă fotografică în capitala turcă.

Citeşte şi: Lavrov este categoric: 'Nicio concesie teroriştilor!'

Agresorul, care a fost ulterior anihilat în urma unei operaţiuni a poliţiei, a declarat că a acţionat pentru a răzbuna drama oraşului sirian Alep, pe cale să fie preluat în întregime sub control de către regimul sirian, cu ajutorul Moscovei.

"Este posibil ca obiectivul teroriştilor să fi fost să se răzbune pe Rusia pentru acţiunile sale în Siria şi să facă să eşueze apropierea ruso-turcă", scrie cotidianul economic Kommersant.

"Dar ţinând cont de primele declaraţii ale oficialilor din cele două ţări, acest obiectiv nu a fost atins", subliniază publicaţia rusă, indicând că şeful diplomaţiei turce nu şi-a anulat vizita la Moscova, unde urmează să abordeze marţi situaţia din Siria cu omologii săi rus şi iranian.

Publicaţia RBK, tot cu profil economic, estimează de asemenea că "este puţin probabil ca acest asasinat să ducă la o nouă deteriorare a relaţiilor" între Moscova şi Ankara.

Citeşte şi: Poliţiştii turci AU ARESTAT şase persoane după asasinarea ambasadorului rus

"Rusia şi Turcia au declarat deja că această tragedie nu face decât să le unească", scrie la rândul său portalul Gazeta.ru.

Preşedinţii rus şi turc, Vladimir Putin, respectiv Recep Tayyip Erdogan, au calificat, la rândul lor, asasinatul ca pe o "provocare" destinată să dăuneze relaţiilor între Moscova şi Ankara, liderul rus subliniind că "nu poate fi decât un singur răspuns la aceasta: intensificarea luptei împotriva terorismului".

Atentatul intervine într-un moment în care relaţiile ruso-turce înregistrau o relansare după mai multe luni de gravă criză diplomatică, în urma doborârii la sfârşitului lunii noiembrie 2015 a unui bombardier rus în zona frontierei dintre Siria şi Turcia de către aviaţia turcă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.