Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Asasinat îm Kosovo, Oliver Ivanovic, a fost înmormântat la Belgrad

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Oliver Ivanovic, o voce moderată rară în rândul politicienilor sârbi din Kosovo, a fost înmormântat joi la Belgrad, la două zile după ce a fost împuşcat mortal la Kosovska Mitrovica de agresori necunoscuţi, transmite AFP. Peste o mie de persoane au participat la ceremonia organizată la Cimitirul Nou din Belgrad, între care şi premierul sârb Ana Brnabic şi numeroşi sârbi kosovari sosiţi din Mitrovica. 'Este o tragedie, l-am pierdut pe cel mai bun dintre noi', a declarat unul dintre ei, Aleksandar Jaksic, în vârstă de 44 de ani, conform Agerpres.

Liderul sârb a fost înmormântat pe 'Aleea Personalităţilor', nu departe de laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, Ivo Andric, şi de premierul sârb Zoran Djindic, asasinat în 2003 la Belgrad.

Oliver Ivanovic (64 de ani), liderul unei mici formaţiuni social-democrate, avea imaginea unui moderat în rândul clasei politice sârbe din Kosovo. El era şi unul din puţinii care s-au opus public liniei politice impuse de Belgrad sârbilor din Kosovo.

Asasinarea lui Ivanovic a avut loc într-un moment în care la Bruxelles urmau să fie reluate negocierile între sârbii din Kosovo şi autorităţile de la Pristina vizând normalizarea relaţiilor, un proces aflat în impas de mai multe luni. Sârbii au anulat reuniunea imediat după aflarea veştii despre asasinarea lui Ivanovic. Negociatorul kosovar, Avni Arifi, le-a adresat ulterior un apel să revină la masa negocierilor.

Oliver Ivanovic a fost executat marţi dimineaţa în faţa biroului său din Kosovska Mitrovica, în nordul Kosovo, de agresori necunoscuţi.

Oraşul este divizat între sectoarele sârb, la nord, şi albanez, la sud, iar cei 85.000 de locuitori trăiesc în continuare într-o atmosferă tensionată, la aproape două decenii după conflictul care a opus forţele Belgradului separatiştilor kosovari albanezi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.