Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șase copii și un parlamentar rus au fost răniți de rachete trase de Ucraina la Luhansk, acuză Rusia/ Foto

luhansk

Oficiali din Rusia au declarat vineri că rachete lansate de forţele ucrainene au rănit şase copii şi un parlamentar rus şi au avariat două fabrici dezafectate în principalul oraş din estul regiunii Luhansk, situat la aproximativ 100 km în spatele liniei frontului, relatează Reuters.

Două rachete tactice "Grom" (Hrim-2) de fabricaţie ucraineană au avariat sau distrus clădirile administrative ale unei fabrici de ambalaje şi ale unei fabrici care produce materiale pentru curăţenie în oraşul Luhansk. Ferestrele a cinci case au fost pulverizate, au anunţat, pe Telegram, autorităţile proruse din regiune.

O fotografie care însoţeşte postarea arată o clădire redusă în mare parte la moloz, cu un singur perete rămas în picioare.

Videoclipuri postate anterior pe reţelele sociale au arătat o coloană mare de fum negru şi gros care se ridica deasupra oraşului Luhansk, care se află la aproximativ 30 km de graniţa cu Rusia.

Leonid Pasecinik, şeful regiunii anexate de Rusia anul trecut, a declarat că şase copii au fost răniţi. Oficialii au mai spus că un membru al Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, Viktor Volodaţki, a fost, de asemenea, rănit.

Pasecinik a spus că atacul a fost efectuat pentru a perturba sărbătorile locale de Ziua Republicii (autoproclamate) din regiune.

Postul de televiziune ucrainean Suspilne Donbas informase despre explozii în oraş, citând localnici.

Deoarece oraşul se află departe de poziţiile ucrainene, s-a speculat în rândul analiştilor că Ucraina ar fi putut folosi o nouă rachetă cu o rază de acţiune mai mare.

Nu a existat o reacţie oficială imediată din partea Kievului.

Luhansk se află dincolo de raza de acţiune a majorităţii rachetelor cu rază mai scurtă livrate de occidentali, cum ar fi HIMARS, furnizate de SUA, pe care Ucraina le-a folosit preponderent în conflictul de până acum.

Săptămâna aceasta, însă, Marea Britanie a declarat că a livrat Ucrainei mai multe rachete de croazieră cu rază de acţiune mai lungă, Storm Shadow, care pot lovi ţinte la 300 km - cea mai lungă rază de acţiune dintre rachetele care au fost furnizate Ucrainei de către aliaţii săi occidentali.

La începutul acestui an, Statele Unite au declarat că vor începe să furnizeze Ucrainei bombe cu diametru mic lansate de la sol, "bombe inteligente" ghidate prin GPS, cu o rază de acţiune de aproximativ 150 km.

În cele din urmă, s-a dovedit că în cazul atacului de la Luhansk a fost vorba despre rachete Grom, de fabricaţie ucraineană. Hrіm-2, Grom sau OTRK Sapsan, cunoscută şi sub numele de Sistemul Operaţional-Tactic de Rachete Hrim, este un sistem ucrainean de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, care era în curs de dezvoltare de către fabricanţii locali KB Pivdenne şi PA Pivdenmaş, conceput pentru a combina caracteristicile unui sistem de rachete tactice şi ale unui lansator de rachete multiple. Versiunea originală Sapsan a rachetei, destinată uzului propriu al Ucrainei, urma să aibă o rază de acţiune de 500 km. Versiunea ulterioară, Hrim-2, care era destinată pentru export (Arabia Saudită fiind interesată), are o rază de acţiune limitată la 280 km, pentru a se încadra în limita de 300 km stabilită de Regimul de control al tehnologiei rachetelor, care urmăreşte să limiteze proliferarea rachetelor şi a tehnologiei rachetelor. Dezvoltarea acestei rachete a început după anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.