Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ASF cere unui numar de sapte asiguratori sa recalculeze tarifele RCA

autoritatea pentru supraveghere financiara ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a cerut unui numar de sapte asiguratori, în urma unor controale, sa recalculeze tarifele RCA, în termen de 30 de zile.

"Consiliul ASF a hotarât ca societațile de asigurare Generali, Groupama, Allianz - Țiriac, Asirom, Omniasig, Uniqa și Euroins sa reanalizeze metodele actuariale și ipotezele folosite în calculul tarifelor RCA, sa justifice modalitatea de aplicare a acestora, iar apoi sa notifice la ASF noile tarife rezultate împreuna cu notele de fundamentare și bazele de date utilizate pentru calcule. Toate aceste obligații au fost stabilite pe baza concluziilor acțiunilor de control inopinat desfașurate în ultimele luni la asiguratorii autorizați sa vânda RCA, pentru verificarea modului în care aceștia respecta cerințele privind fundamentarea și calculul tarifelor de prima, stabilite prin Norma 23/2014", arata ASF, într-un comunicat, potrivit Mediafax.

În cazul Carpatica Asig și City Insurance, controalele nu au fost înca finalizate.

"Concluzia de ansamblu a controlului a fost ca societațile de asigurare respecta principiile actuariale general acceptate. Totuși, echipele de control au constatat o serie de abateri, precum: utilizarea unor segmente de risc pentru care asiguratorii nu au prezentat valori estimate ale frecvenței daunelor sau ale daunei medii, utilizarea unor segmente de risc neomogene, probleme legate de calitatea și corectitudinea datelor folosite pentru tarifare, utilizarea unor prime comerciale semnificativ diferite de prima tehnica rezultata din calculul actuarial", noteaza ASF.

Consiliul ASF a cerut companiilor sa remedieze deficiențele în termen de 30 de zile.

Din noile notificari privind primele RCA trebuie sa rezulte testele de adecvare a ipotezelor folosite în calculul tarifelor de prima finale, prezentarea distincta a procedurilor efectuate de actuarii societaților de asigurare pentru verificarea calitații, corectitudinii și completitudinii datelor folosite, prezentarea distincta a metodologiei de determinare a segmentelor de risc omogene și prezentarea unei comparații între noile tarife notificate și tarifele anterioare, pentru toate categoriile de risc omogene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.