Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertismentul ASF cu privire la cryptoactive: Multe sunt extrem de riscante și speculative/ La ce vă expuneți când decideți să investiți

AS-COA
crypto

Autoritățile europene de supraveghere (ABE, ESMA și EIOPA – AES) avertizează consumatorii că multe criptoactive sunt extrem de riscante și speculative, informează Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Potrivit sursei citate, pentru majoritatea consumatorilor retail nu sunt adecvate ca investiție sau ca mijloc de plată sau de schimb.

„Consumatorii se confruntă cu posibilitatea reală de a-și pierde toți banii investiți dacă vor cumpăra aceste active. Consumatorii ar trebui să fie vigilenți cu privire la riscurile de publicitate înșelătoare, inclusiv prin platforme de comunicare socială și influențatori. Consumatorii ar trebui să fie deosebit de vigilenți în ceea ce privește câștigurile rapide sau mari promise, în special cele care par prea bune ca să fie adevărate.

Consumatorii ar trebui să fie conștienți că nu dispun de nicio cale de atac sau protecție, întrucât criptoactivele și produsele și serviciile conexe nu intră, de regulă, sub incidența protecției existente în temeiul normelor actuale ale UE privind serviciile financiare.”, atenționează ASF.

Ce trebuie să știe și să verifice consumatorii

Conform datelor transmise de ASF, consumatorii ar trebui să fiți conștient de riscurile specifice ale criptoactivelor și ale produselor și serviciilor conexe și să evalueze cu atenție dacă riscurile sunt acceptabile, având în vedere preferințele și situația financiară.

Printre acestea se numără:

- riscul de a pierde toți banii investiți;

- riscul de scădere și creștere rapidă a prețurilor pe perioade scurte;

- riscul de a deveni o victimă a înșelăciunii, fraudei, erorilor operaționale sau atacurilor cibernetice;

- riscul reprezentat de faptul că este puțin probabil să aveți drepturi la protecție sau despăgubiri dacă apar.

Care sunt principalele riscuri

Variații extreme ale prețurilor: multe criptoactive sunt supuse unor variații bruște și extreme ale prețurilor și sunt speculative, deoarece prețul lor se bazează adesea numai pe cererea consumatorilor (și anume este posibil să nu existe active garantate sau alte valori tangibile). Puteți pierde o sumă mare sau chiar toți banii investiți. Variațiile extreme ale prețurilor înseamnă, de asemenea, că multe criptoactive nu sunt adecvate ca rezerve de valoare și ca mijloc de schimb sau de plată;

Informații înșelătoare: unele criptoactive și produse conexe sunt promovate în mod agresiv publicului, utilizând materiale de marketing și alte informații care pot fi neclare, incomplete, inexacte sau chiar înșelătoare în mod intenționat.

De exemplu, publicitatea prin platforme de comunicare socială poate fi foarte scurtă, cu accent pe câștigurile potențiale, dar nu și pe riscurile mari. De asemenea, ar trebui să aveți grijă la „influențatorii” de pe platformele de comunicare socială care au, de regulă, un stimulent financiar pentru a comercializa anumite criptoactive și produse și servicii conexe și, prin urmare, ar putea fi părtinitori în comunicările pe care le emit;

Lipsa protecției: majoritatea criptoactivelor și vânzarea de produse sau servicii legate de criptoactive sunt nereglementate în UE.2 În aceste cazuri, nu veți beneficia de drepturile și măsurile de protecție de care dispun consumatorii pentru serviciile financiare reglementate, cum ar fi reclamațiile sau mecanismele de recurs;

Complexitatea produselor: unele produse care oferă expunere la criptoactive sunt foarte complexe, uneori cu caracteristici care pot mări amploarea pierderilor în cazul unor variații negative ale prețurilor. Având în vedere complexitatea lor, aceste produse nu sunt adecvate pentru mulți consumatori;

Fraudă și activități răuvoitoare: există numeroase criptoactive false și înșelătorii și ar trebui să fiți conștient că unicul lor scop este de a vă priva de banii dumneavoastră prin diferite tehnici, de exemplu tehnica de phishing;

Manipularea pieței, lipsa de transparență a prețurilor și nivelul scăzut de lichiditate: modul în care sunt stabilite prețurile criptoactivelor și modul în care sunt executate tranzacțiile sunt adesea lipsite de transparență.

Deținerea anumitor criptoactive este, de asemenea, foarte concentrată, ceea ce poate avea impact asupra prețurilor sau asupra lichidității. Prin urmare, este posibil să nu primiți un preț sau un tratament echitabil când cumpărați sau vindeți criptoactive sau să nu vă puteți vinde criptoactivele atât de repede pe cât v-ați dori în lipsa unui potențial cumpărător.

Cazuri de manipulare a pieței s-au raportat în mai multe rânduri, precizează specialiștii.

Atacuri, riscuri operaționale și probleme de securitate: tehnologia registrelor distribuite care stă la baza criptoactivelor poate suporta riscuri specifice. Mai mulți emitenți și furnizori de servicii pentru criptoactive, inclusiv platformele de criptoactive și furnizorii de portofele digitale, s-au confruntat cu atacuri cibernetice și cu probleme operaționale grave.

Mulți consumatori și-au pierdut criptoactivele sau au suferit pierderi din cauza unor astfel de atacuri și perturbări sau pentru că au pierdut cheile private care le oferă acces la active.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.