Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Asiguratorii contraatacă: Voi fi FALIMENTE! Sunt prețuri de dumping

appa-asigurari.ro
UNSAR

Reacție dură a asiguratorilor după ce Guvernul a intervenit și prin Ordonanță de Urgență (OUG) a decis plafonarea și închețarea prețurilor la polițele RCA.

Vezi și: Gigi Becali îl dă de gol pe Cristian Boureanu: Ce a spus despre fostul deputat PDL

Aceștia susțin că deciziile luate de guvern incalca normele europene in vigoare si va adanci criza actuala, a reactionat miercuri UNSAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare din Romania). 'Daca preturile impuse vor fi cele cerute de transportatori, de sub 5.000 de lei pe camion, aceasta masura va conduce la prabusirea pietei, ajungandu-se la o situatie similara cu cea din trecutul recent, cand, din cauza practicarii preturilor de dumping solicitate in prezent de transportatori, unele companii de asigurari au intrat in faliment, deoarece nu puteau acoperi daunalitatea', subliniaza UNSAR într-o reacție la decizia Executivului.

INTEGRAL reactia UNSAR:

Vezi și: VIDEO Laura Bretan a pierdut finala America’s Got Talent după o super-interpretare. Cine a câștigat

"Presiunile constante pe care transportatorii le fac asupra Guvernului si Parlamentului au ca efect activarea Guvernului pentru adoptarea unei Ordonante de Urgenta care prevede plafonarea si inghetarea pretului politelor RCA pe o perioada de sase luni. UNSAR considera ca, prin adoptarea acestei Ordonante de Urgenta, transportatorii isi vor maximiza profitul, in timp ce companiile de asigurari vor fi fortate sa vanda la preturi care vor adanci pierderile asiguratorilor pe segmentul de asigurari RCA. 

Mai mult, daca preturile impuse vor fi cele cerute de transportatori, de sub 5.000 de lei pe camion, aceasta masura va conduce la prabusirea pietei, ajungandu-se la o situatie similara cu cea din trecutul recent, cand, din cauza practicarii preturilor de dumping solicitate in prezent de transportatori, unele companii de asigurari au intrat in faliment, deoarece nu puteau acoperi daunalitatea.

Vezi și: ÎNREGISTRARE ȘOCANTĂ Boureanu către fiica lui:'Poate te înscrie mă-ta la școala de curve' / VIDEO

Avand in vedere toate aspectele semnalate mai sus, UNSAR se asteapta ca, lucrand impreuna cu autoritatile si transportatorii, sa gaseasca cu aceeasi rapiditate solutii si pentru diminuarea daunalitatii pe segmentul lor. Consideram ca numarul din ce in ce mai mare de accidente grave produse de transportatori, care au drept rezultat, de cele mai multe ori, vatamari corporale si pierderi de vieti reprezinta o criza reala.

Reducerea numarului accidentelor de circulatie, in special a celor cu victime, poate influenta in mod pozitiv pretul politelor, spre deosebire de aplicarea unor masuri care contravin principiilor unei economii libere, de piata.

Directiva 2009/138/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind accesul la activitate si desfasurarea activitatii de asigurare si de   reasigurare (Solvabilitate II) precizeaza clar faptul ca 'statele membre nu mentin si nu introduc notificarea prealabila sau aprobarea majorarilor de tarife propuse, decat ca element al unui sistem general de control al preturilor.'  Romania nu are un sistem general de control al preturilor, cu atat mai mult un cadru care sa se refere strict la piata de asigurari. Asadar, o prevedere imperativa dintr-o directiva europeana, la care legislatia interna ar trebui sa se conformeze, este incalcata de Romania prin masura luata astazi. Trebuie subliniat faptul ca sunt create premisele ca Romania sa fie sanctionata pentru incalcarea legislatiei comunitare.

In sustinerea inghetarii pretului politelor RCA, se invoca Legea concurentei nr. 21/1996, care prevede, printre altele, ca 'pentru sectoare economice determinate si in imprejurari exceptionale, precum: situatii de criza, dezechilibru major intre cerere si oferta si disfunctionalitate evidenta a pietei, Guvernul poate dispune masuri cu caracter temporar pentru combaterea cresterii excesive a preturilor sau chiar blocarea acestora'. Insa Ordonanta de Urgenta nu are la baza o analiza financiara solida a pietei de transporturi din Romania, prin care sa se constate, fara echivoc, ca aceasta piata se afla intr-o situatie de criza. Mai mult, in opiniile publice exprimate, reprezentantii transportatorilor nu au adus dovezi concludente, bazate pe indicatori financiari ai industriei de transport  cu privire la situatia de criza pe care au sustinut-o permanent in dezbaterile cu Guvernul si Parlamentul.

Vezi și: Cinci ţigani au vrut să-l jefuiască pe campionul Japoniei la ju-jitsu: A urmat PRĂPĂDUL/ FOTO-VIDEO

Conform informatiilor publice, primele zece companii de transport rutier, care impreuna detin mii de camioane, au   inregistrat, in 2015, o dublare a profitului net, fara a lua in calcul companiile pe pierdere. In 2015, s-au vandut in Romania aproape 7.000 de camioane noi, in crestere cu 45%, ritm de crestere pastrat si in prima jumatate a acestui an.

UNSAR considera ca   impactul socio-economic negativ al acestor prevederi legislative va fi resimtit nu numai de celelalte categorii de asigurati, dar si de adevaratii beneficiari ai politelor RCA, victimele accidentelor de circulatie, precum si de catre societatile de asigurare, agenti economici inregistrati in Romania, care angajeaza forta de munca romaneasca si au o contributie semnificativa prin plata taxelor si impozitelor catre statul roman.

Cine este UNSAR
Infiintata in 1994, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 23 de companii de profil. Acestea detin o pondere de peste 90% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si promovarea dezvoltarii cat mai durabile a industriei asigurarilor pe plan intern si international.

Vezi și: Germania are un favorit pentru alegerile din Republica Moldova

Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federatiei asiguratorilor si reasiguratorilor europeni Insurance Europe".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.