DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Asociaţia Editorilor cere măsuri pentru ca activitatea în domeniul cultural, puternic redusă în ultimele două săptămâni, să nu se oprească de tot

scriitor

Asociaţia Editorilor din România cere măsuri imediate din partea Guvernului pentru ca activitatea în domeniul cultural, puternic redusă în ultimele două săptămâni, să nu se oprească de tot. Editorii spun că industria cărţii trece prin momente dificile, anunță news.ro.

Conducerea AER susţine, într-un comunicat de presă, că industria cărţii trece prin momente dificile şi că “griparea“ segmentului editorial pune în pericol un întreg sistem, compus din autori, traducători şI agenţi literari.

Citește și: Scuza senatorului amendat pentru că a condus cu viteză: mergeam să îmi fac testul pentru COVID 19

“Decizia de închidere a librăriilor Cărtureşti, cel mai mare lanţ de librării din România, care şi-au anunţat furnizorii din domeniul editorial că vor suspenda plăţile pentru cărţile deja vândute, coroborat cu închiderea altor librării din Bucureşti şi din ţară generează blocaje mari în bugetele de venituri şi cheltuieli ale editurilor. Griparea segmentului editorial pune în pericol un întreg sistem, compus din autori, traducători, ilustratori etc., agenţi literari, prin care cultura scrisă din România ţine pasul cu marile pieţe de carte ale lumii“, se arată în comunicatul Asociaţiei Editorilor din România.

Potrivit reprezentanţilor AER, sectorul culturii scrise nu a beneficiat niciodată, în ultimii 30 de ani, de un ajutor guvernamental şi a reuşit cu greu, abia după zece ani, să revină din efectele crizei financiare din 2009.

“Dată fiind amploarea prezentei crize, care a debutat extrem de abrupt, nelăsând spaţii de manevră pentru niciun editor, solicităm Guvernului să intervină pe mai multe planuri. Solicităm acordarea imediată de împrumuturi cu dobândă subvenţionată pentru distribuitori, cu unicul scop de achitare a facturilor curente, înregistrate în contabilitate până la data de 18 martie 2020 inclusiv. Cerem amânarea la plată a obligaţiilor fiscal-bugetare pentru toate entităţile din segmentul culturii scrise, pe un termen de cel puţin 60 de zile de la încetarea stării de urgenţă, conform articolului 71 din Codul de procedură fiscală; introducerea CAEN 5811, aferent activităţilor de editare de carte, în toate nomenclatoarele cu entităţile care beneficiază de aceste măsuri. Solicităm rambursarea, în 30 de zile, a datoriilor restante ale bugetului de stat către IMM-urile din domeniul editorial (concedii medicale, de maternitate, rambursări TVA etc.)“, se mai arată în comunicatul Asociaţiei Editorilor din România.

Citește și: Traian Berbeceanu atenționează: ‘Trebuie să ne îngrijoreze’ .

Totodată, editorii amintesc că “alte ţări, ale căror industrii editoriale sunt cu mult peste nivelul celei din România, au făcut deja paşi concreţi pentru a proteja acest domeniu extrem de sensibil, primul lovit de orice restrângere a veniturilor populaţiei şi a obiceiurilor de consum“.

“Angajaţii şi colaboratorii editurilor, autorii, traducătorii, graficienii, agenţii literari, librarii sunt persoane cu educaţie peste medie, de pe urma cărora bugetul de stat a beneficiat şi va beneficia de impozite şi taxe consistente, cu condiţia ca această perioadă să poată fi traversată fără sincopele pe care le vedem acum. Considerăm că este nevoie de decizii rapide şi cu efecte imediate pentru ca activitatea în cultura scrisă, şi de fapt în întreg domeniul cultural, deja puternic redusă în ultimele două săptămâni, să nu se oprească de tot, cu consecinţe incalculabile atât pentru angajaţii şi colaboratorii din domeniu, pentru artiştii independenţi, cât şi pentru societate în ansamblul ei“, mai susţin editorii din România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.