Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Asociaţia Forestierilor din România se alătură proiectului internaţional Silvanus, ce va gestiona prevenirea şi eliminarea incendiilor forestiere

tmgrup.com.tr
incendiu

Asociaţia Forestierilor din România (ASFOR) anunţă că face parte din proiectul internaţional Silvanus, ce urmăreşte crearea unei platforme de management forestier care să gestioneze prevenirea şi suprimarea incendiilor forestiere.

Potrivit unui comunicat al organizaţiei, în proiect sunt implicaţi experţi în ştiinţe de mediu, tehnice şi sociale care vor sprijini autorităţile regionale şi naţionale responsabile cu gestionarea incendiilor de pădure.

"Cercetătorii şi inginerii Silvanus vor ajuta autorităţile de protecţie civilă să monitorizeze eficient resursele forestiere, să evalueze biodiversitatea, să genereze indicatori de risc de incendiu mai precişi şi să promoveze reglementări de siguranţă în rândul populaţiei afectate de incendii prin campanii de conştientizare. Concret, Silvanus îşi propune să ofere o nouă soluţie tehnologică prin procesarea şi integrarea datelor provenite din diverse surse, cum ar fi modele climatice, date meteorologice şi instrumente de observare a pământului. Rezultatul va fi concretizat prin dezvoltarea unor modele inteligente de depistare a riscurilor de incendii. În plus, aceste modele vor fi completate cu senzori de mediu plasaţi în teren, camere video şi soluţii de imagistică multispectrală. Silvanus va introduce, de asemenea, tehnologii de senzori care folosesc infrastructura inventivă de comunicaţii fără fir prin coordonarea vehiculelor aeriene fără pilot şi a unor roboţi la sol pentru coordonarea răspunsului în caz de incendiu", menţionează ASFOR.

Finanţat cu suma de 23 de milioane de euro, pentru o perioadă de 42 de luni, prin programul EU Horizon 2020 Green Deal şi coordonat de Universita Telematica Pegaso din Italia, proiectul include 49 de parteneri din Uniunea Europeană, Brazilia, Indonezia şi Australia.

Proiectul va lua în considerare expertiza şi experienţa pompierilor, dar şi a localnicilor care se confruntă în fiecare an cu pericolul incendiilor de pădure, potrivit Agerpres.ro.

Din România, alături de ASFOR, în iniţiativa globală mai este implicată şi Fundaţia pentru SMURD.

Silvanus va lansa şi un program amplu de implicare a părţilor interesate în regiunile forestiere pentru a evalua indicatorii de risc de incendiu şi pentru a dezvolta o metodologie de instruire pentru pompieri. De asemenea, vor fi create campanii de conştientizare, care vor include o aplicaţie mobilă pentru implicarea cetăţenilor, împreună cu notificări automate privind practicile de siguranţă.

Inovaţiile proiectului vor fi implementate în opt regiuni ale statelor membre ale UE, din Franţa, Italia, Slovacia, Grecia, Cehia, Portugalia, Croaţia şi România. La aceste ţări se adaugă Indonezia, Brazilia şi Australia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.