Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Asociaţia Oamenilor de Afaceri, reacție la desemnarea lui Dacian Cioloș ca premier

dacian ciolos premier

Un Guvern tehnocrat este mai bun decât unul politic, într-un an electoral consideră preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Florin Pogonaru în contextul desemnăriifostului comisar european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, ca premier de către preşedintele Klaus Iohannis.

Am spus-o cândva în glumă, ne trebuie un premier tehnocrat cu experienţă politică şi întâmplător, domnul Cioloş cred că satisface această condiţie, este un premier tehnocrat, cu experienţă politică. Problema este nu numai să găseşti soluţii, soluţiile în general le cam ştim cu toţii, problema este să "vinzi" aceste soluţii celor care le votează în Parlament şi să "vinzi" aceste soluţii societăţii româneşti în întregul ei, care s-ar putea să nu fi ajuns la gradul de înţelegere în privinţa necesităţii unor anume soluţii„, a declarat Florin Pogonaru, la RFI.

Cum va reuşi să gestioneze un Guvern tehnocrat măsurile sociale moştenite de la fostul Executiv?

Primul obstacol pe care-l are Cabinetul este să înceapă să calculeze spaţiul fiscal pe care-l are pentru aplicarea acestor măsuri pe bază de cifre şi nu pe bază de idealism politic şi nu în virtutea anului electoral pe care-l reprezintă 2016. Deci cred că vom vedea şi se va confirma că e un Guvern de tehnocraţi, atâta timp cât spre deosebire de până acum, vom avea de-a face cu un Guvern care va începe să comunice cifre, spunând este loc pentru asta sau alegem asta în detrimentul celeilalte măsuri, pentru că nu este loc fiscal şi va fi un Guvern de tehnocraţi când acum, la aprobarea bugetului, vom vedea şi o abordare de genul buget multi-anual, să spunem un buget pe trei ani, vom vedea nu numai un buget pe anul acesta, dar vom vedea referiri şi proiecţii privind încotro ne ducem inclusiv pe anii următori.

Dar în Parlament sunt partide care au promovat creşterile salariale adoptate în ultimele luni şi care vor susţine aceste măsuri. Cum va putea premierul tehnocrat să împace interesul politic cu realitatea economică?

Întrebarea este foarte bună şi-mi închipui situaţii în care acest Cabinet va spune nu este loc şi este riscant să creştem salariile să zicem funcţionarilor publici de tipul cutare şi vom avea partidul X sau Y, care în Parlament se va da de ceasul morţii că el vrea să crească salariile respective. Acest joc se va întâmpla automat şi nu va ţine de tehnocraţi, va ţine de politicianism. Deci să nu ne facem iluzii că nu vom vedea partidele plângând de mila poporului şi tehnocraţii explicând pe cifre ce se poate şi ce nu se poate.

Putem spune că un Guvern de tehnocraţi e o garanţie că lucrurile nu vor derapa în plan fiscal? Sau e o garanţie în plus?

În orice caz, este mai bine decât a avea de-a face cu un Guvern politic, care într-un an electoral viza adoptarea de măsuri electorale. Vom avea cel puţin un element de raţionalitate şi rezonabilitate a unor oameni independenţi, care îşi vor asuma riscul personal de a fi blamaţi de grupuri sociale întregi, dar care îşi vor respecta propria probitate profesională. Deci în orice caz, este un lucru mai bun decât un Guvern politic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.