Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Asociaţia pentru Valori în Educaţie solicită Guvernului o salarizare decentă pentru directorii de şcoli şi propune pentru aceştia o primă de 1.200 de lei

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam școală sala de clasa

Asociaţia pentru Valori în Educaţie solicită Guvernului o salarizare decentă pentru directorii de şcoli şi propune mai multe soluţii, una dintre acestea fiind acordarea unei prime în valoare de 1.200 de lei pe lună. De asemenea, a fost iniţiată şi o petiţie online care are aproape 2.500 de semnături aparţinând unor directori de şcoli, potrivit news.ro

Asociaţia pentru Valori în Educaţie solicită Guvernului adoptarea unor măsuri urgente prin care să asigure o salarizare corespunzătoare a directorilor şi directorilor adjuncţi.
“Directorii şi directorii adjuncţi din întreaga ţară îşi asumă responsabilităţi şi schimbă în bine comunităţile lor. În contextul transformarilor pe care ne dorim sa le vedem în educaţia din România, ei au un rol strategic de lideri, iar statutul şi nivelul de responsabilitate aferent atribuţiilor pe care şi le asumă trebuie recunoscut, printre altele, şi printr-o salarizare corespunzătoare”, a precizat Asociaţia pentru Valori în Educaţie.
Aceasta susţine că au crescut semnificativ diferenţele salariale între personalul cu funcţie de predare şi directorii de şcoli.
“În luna iunie, ca răspuns la greva generală din învăţământ, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG nr. 57/2023) prin care a crescut salariile profesorilor. Totuşi, Guvernul a ignorat directorii unităţilor de învăţamânt. Existente încă din 2019, în iunie 2023 au crescut semnificativ diferenţele salariale între personalul cu funcţie de predare şi directorii de şcoli. De ce acest lucru? În cazul profesorilor, salariul de bază creşte pe măsura vechimii în muncă, conform unor trepte. Pe de altă parte, în cazul directorilor, salariul nu este influenţat deloc de vechime. În unele cazuri, discrepanţa ajunge şi la 900 de lei/lună, în defavoarea directorilor. Astfel, ne aflăm în situaţie în care, la acest moment, asumarea rolului de director sau director nu este atractivă pentru personalul didactic de predare, nefiind susţinută concret prin măsuri de sprijin”, a precizat Asociaţia pentru Valori în Educaţie.
Sursa citată solicită ca directorii să fie consultaţi în elaborarea noii legi a salarizării unitare.
“Pe termen lung, acest lucru se poate rezolva prin noua Lege-cadru a salarizării personalului plătit din fonduri publice, aflată acum în lucru la Ministerul Muncii. Pentru a restabili echilibrul, solicităm ca directorii unităţilor de învăţământ să fie consultaţi în elaborarea noii legi a salarizări unitare. Solicităm să fim la masa negocierilor şi să ne exprimăm punctul de vedere, alături de sindicate şi Ministerul Educaţiei”, a mai transmis Asociaţia pentru Valori în Educaţie.
Asociaţia vine cu trei propuneri şi solicită Guvernului adoptarea uneia dintre acestea.
“Modificarea actualei legi-cadru a salarizării (Legea nr. 153/2017), în sensul în care salariul de bază al directorului şi directorului adjunct să pornească tot de la gradaţia 0 de vechime în muncă, permiţând astfel aplicarea corespunzătoare a gradaţiilor specifice tranşelor de vechime”, este prima propunere a Asociaţiei.
A doua propunere se referă la “instituirea posibilităţii de a opta pentru salariul de care putem beneficia: alegând între salariul specific funcţiei de director şi salariul la care am avea dreptul ca personal de predare, cu condiţia ca în ambele variante să fie integrate o majorare de 10% a salariului de bază (de care beneficiază în prezent diriginţii, învăţăţorii, educatorii, institutorii şi profesorii pentru învăţământ primar”.
Cea de-a treia propunere prevede “acordarea unei prime lunare pentru directori şi directorii adjuncţi, din septembrie 2023 şi până la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, într-un cuantum net de 1200 de lei pe lună”.
“Avem aşteptarea legitimă de a fi remuneraţi în acord cu specificul funcţiei de conducere, într-un mod care să reflecte rolul strategic al directorului şi directorului adjunct la nivelul unităţii şcolare, cu un salariu peste cel de care beneficiază personalul didactic de predare. Prezentul demers este iniţiat de AVE (Asociaţia pentru Valori în Educaţie), la propunerea comunităţii directorilor de şcoli din AVE, participanţi în programele de formare ale asociaţiei”, a mai precizat Asociaţia.
De asemenea, a fost iniţiată şi o petiţie online care este semnată de aproape 2.500 de persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.