DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor Auto: 'Piaţa auto a crescut cu 11,6% în primele cinci luni'

facebook.com
masini

Piaţa auto şi-a continuat şi în luna mai trendul ascendent din acest an, ajungând la un avans de 11,6% în primele cinci luni, faţă de aceeaşi perioadă din 2018, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor Auto (APIA), potrivit agerpres.ro.

Pe plan european însă, consemnăm, după primele cinci luni din 2019, volume mai mici ale vânzărilor de autoturisme noi din Uniunea Europeană, respectiv -2,1% comparativ cu 2018.

Această scădere este determinată, în special, de ţările EU15, care au şi cea mai mare pondere în totalul pieţei UE (- 2,5%).

Citește și: Rareș Bogdan surprinde! Reacție legată de principalul rival

Este însă de reţinut faptul că mai 2019 este prima lună de stagnare (+0,1%) după 8 luni de scădere consecutivă a pieţei europene (evoluţie explicabilă pentru ultima parte a anului trecut de trecere la cerinţele de omologare WLTP).

Principalele ţări din UE care, împreună, acoperă 75% din piaţă, înregistrează după 5 luni următoarea evoluţie: Franţa 0,1%, Germania +1,7%, Italia -3,8%, Spania -5,1% şi Marea Britanie - 3,1%.

Citește și: A ieșit la lumină cine a făcut documentele! Cine a primit banii de la tatăl adoptiv al Sorinei

În continuare, în România, vânzările sunt susţinute, în principal, de persoanele juridice, care acoperă 58% din totalul achiziţiilor de autoturisme realizate în primele cinci luni ale lui 2019.

Totodată, numărul de autoturisme achiziţionate de persoanele fizice în aceste prime cinci luni (28.223 unităţi) este cu 24,8% superior celui din perioada similară a anului trecut (22.620 unităţi), chiar dacă, în 2019, Programul Rabla a demarat cu 1 lună mai târziu faţă de anul trecut (deci o perioadă mai scurtă de funcţionare efectivă în aceste prime 5 luni); ca urmare, şi ponderea persoanelor fizice a crescut, pe ansamblul perioadei analizate, de la 38% în 2018 la 42% în 2019.

Citește și: Dezvăluiri despre Tudorel Toader! Studenții au decis să scoată la iveală secretele acestuia

În ceea ce priveşte autoturismele rulate (în marea lor majoritate nefiscalizate), în primele cinci luni ale anului 2019 au fost înmatriculate 184.091 unităţi, cu 6,6% mai puţine decât în 2018, dar şi pe structură de vârstă îmbunătăţită (cele cu vârsta mai mare de 12 ani înregistrând, pe un volum important, o scădere de 11,9%).

Luna mai 2019 consemnează un volum al vânzărilor în creştere de autoturisme noi (+13,5%) comparativ cu luna similară a anului trecut. Ca urmare, în primele cinci luni ale anului 2019, se înregistrează o creştere generală a pieţei cu 11,6%, pe un volum total de 78.486 unităţi. Din acestea, 67.042 sunt autoturisme (care înregistrează, astfel, o creştere de 13,1%) şi 11.444 vehicule comerciale (în creştere cu 3,2%).

Citește și: Dezvăluiri despre Tudorel Toader! Studenții au decis să scoată la iveală secretele acestuia

Un alt aspect relevant este creşterea continuă a pieţei în ultimele 12 luni (o singură lună fiind în scădere - martie 2019 - probabil datorită aşteptării demarării programului Rabla din acest an).

Topul pe mărci (autoturisme + autovehicule comerciale) este condus de Dacia, cu 22.014 unităţi, urmată de Renault, cu 6.867 unităţi, şi Volkswagen, cu 6.849 unităţi, Dacia conducând topul la categoria autoturisme, iar Ford la cea de vehicule comerciale uşoare.

Ponderea autoturismelor 'verzi' (electrice şi hibride) continuă să crească, ajungând să deţină, în primele cinci luni ale lui 2019, o cotă de piaţă relativ importantă, respectiv 3,4% (anul trecut au avut o pondere de doar 2,3%), după ce, în luna mai, acestea au înregistrat o cotă de piaţă de 4,6% (cea mai mare pondere lunară de când această categorie de autoturisme este evidenţiată în statisticile APIA).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.