Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Asociaţia SOS Méditerranée salută redeschiderea porturilor italiene pentru navele care salvează migranţi

imigranti

Asociaţia SOS Méditerranée a salutat marţi turnura "pozitivă" şi posibilul "început al unei noi ere" în Italia, care şi-a redeschis de facto porturile pentru navele de salvare, lăsând să debarce sâmbătă 82 de migranţi ai Ocean Viking la Lampedusa, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Decizia Italiei, luată la câteva zile după intrarea în funcţie a noului guvern din care lipseşte liderul de extremă-dreapta Matteo Salvini, survine "la 15 luni după închiderea porturilor italiene pentru navele umanitare", când Roma a refuzat să îi primească la 9 iunie 2018 pe cei 630 de migranţi salvaţi de nava Aquarius, predecesoarea Ocean Viking, a reamintit SOS Méditerranée într-o conferinţă de presă.

"Suntem foarte bucuroşi de acest semn pe care l-a dat Italia", care revine astfel "la masa europeană a negocierilor", a declarat directoarea adjunctă a asociaţiei, Fabienne Lassalle.

"De la o situaţie catastrofală, poate că acum suntem la începutul unei noi ere", a adăugat ea, denunţând "incriminarea ONG-urilor" de mai mult de un an.

Citește și: Fostul șef INML a luat foc! “Rezultatele noastre sunt infailibile”

Deşi subliniază "caracterul pozitiv al acestei etape", Fabienne Lassalle s-a declarat totuşi "foarte atentă". "Este un prim semn care acum trebuie concretizat printr-un acord la Malta", unde este prevăzută o reuniune ministerială europeană la 23 septembrie, în vederea găsirii unui acord asupra unui mecanism temporar de repartiţie, a mai spus ea.

Pentru moment, aşa cum s-a întâmplat cu Ocean Viking sâmbătă, acest tip de debarcări de migranţi salvaţi în Marea Mediterană face obiectul unor negocieri europene de la caz la caz, pentru a se stabili unde ar putea acosta ambarcaţiunea şi cum vor putea fi repartizate persoanele salvate.

Însă Fabienne Lassalle a atras atenţia că "fiecare zi pe mare este o zi prea mult", deoarece situaţia din Mediterana "a ajuns la paroxism". "S-a înregistrat o creştere netă a ratei mortalităţii în această zonă", cu 646 de decese la începutul lui 2019, conform cifrelor asociaţiei.

"În prezent, estimăm că un migrant din zece care încearcă să traverseze Mediterana îşi pierde viaţa", a mai spus ea. "În 2017, era unul la 46", a adăugat Fabienne Lassalle.

Conform Ministerului francez de Interne, 7.900 de nou-veniţi au fost înregistraţi în Malta sau în Italia de la începutul lui 2019, o tendinţă în scădere puternică faţă de 2016, când 181.000 de migranţi au ajuns în aceste ţări după ce au traversat Mediterana.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.