Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Asociațiile și patronatele critică ordonanța pe energie: 'Va produce disfuncționalități grave și ireversibile la nivelul pieței'

wired.com
energie elecrica

Asociația Centrul Român al Energiei, prin membrii săi, principalele companii din sectoarele producției, transportului și distribuției de energie, serviciilor energetice, își exprimă îngrijorarea privind efectele pe care ordonanța le va avea în întreagă piață de energie.

„Regretăm lipsa de comunicare și consultare autentică cu reprezentanții industriei energetice, atât mediul de afaceri cât și mediul asociativ. Estimăm că aplicarea ordonanței va produce disfuncționalități grave și ireversibile la nivelul pieței de energie și implicit riscuri privind securitatea energetică și a competitivității economice a României”, arată un comunicat al asociației. .

Asociația constată „îndepărtarea de principiile și planurile enunțate de Comisia Europeană, privind direcțiile legislative ale pieței interne de energie”, de, setul de soluții cu privire la soluționarea prezenței crize energetice, precum și de la principiile de baza ale funcționarii mediului de afaceri.

Radu Burnete, director executiv al Confederației Patronale Concordia, spune, despre Ordonanță de Urgență pentru modificarea OUG 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale, că este incredibil că apar astfel de acte normative „fără să le vadă nimeni, fără o minimă consultare publică sau un aviz al Consiliului Economic și Social”.

„Suntem la a 3-a încercare de a găsi o rezolvare pentru o problemă care privește pe toată lumea. Cele două încercări de până acum de a găsi un cadru adecvat au lăsat mult de dorit. Guvernul și Parlamentul sunt suverane și trebuie să ia decizii în interesul tuturor cetățenilor. O Ordonanță de Urgență despre care nu știa nimeni cu 2-3 zile înainte nu are cum să fie in interesul tuturor, atâta timp când nimeni nu a fost consultat. O Ordonanță de urgență despre care află toată lumea din presă cu puțin timp înaintea adoptării nu respectă nici legea, nici interesul public. Concordia a cerut mereu un lucru simplu: să discutăm, să înțelegem, să existe transparență și să avem ocazia, noi sau membrii noștri, să ne spunem opinia, în calitate de parteneri de dialog social. Toată lumea încearcă să înțeleagă ce s-a decis. Nu știm decât frânturi și nu avem nicio analiză. Ce e clar e că singurii responsabili, în cazul în care efectele vor fi dezastruoase, sunt cei care au trecut în acest fel un document crucial pentru toți cetățenii României”, a declarat Burnete.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.