Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Asta problemă de Black Friday: O asociație acuză că românii poluează mediul prin cumpărăturile făcute

www.greatnews.ro
Black Friday

Vânzările masive de produse electrice și electronice de Black Friday generează nu doar profituri uriașe pentru marii producători și retaileri, dar reprezintă și o sursă majoră de poluare a mediului înconjurător, susțin reprezentanții Asociației RESPO DEEE.

Anul acesta, în data de 11 noiembrie, conform cifrelor furnizate de cel mai mare magazin online din România, s-au achiziționat produse în valoare de 644 milioane de lei, cu 35 de milioane de lei mai mult decât în 2021. În total au fost plasate cu puțin peste 2 milioane de comenzi, dintre care 170.000 au fost pentru produse electrocasnice, mari și mici.

Din raportul “Building a Circular Economy” realizat de organizația Green Alliance, reiese ca 80% dintre produsele cumpărate la nivel global de Black Friday vor ajunge să fie aruncate în natură după doar câteva întrebuințări, ceea ce denotă un comportament comercial ce nu corespunde necesităților gospodărești. Altfel spus, 80% dintre cei care achizionează un produs de Black Friday o fac doar de dragul reducerilor și încurajați de amploarea fenomenului în sine, fără ca bunurile cumpărate să corespundă unor nevoi stringente.

Din același raport reiese că din totalul electronicelor cumpărate la nivel global, doar 29% dintre acestea vor ajunge la finalul ciclului de viață în circuitul recomandat al reciclării.

”Încurajarea achizițiilor de noi produse, la prețuri atractive, presupuse a fi cele mai avantajoase din an, face ca majoritatea consumatorilor să le cumpere chiar dacă nu au neapărată nevoie de acestea. În acest mod, asistăm la o creștere a volumului de DEEE-uri în locuințele oamenilor. Cele vechi, care sunt înlocuite cu acest prilej, nu iau drumul reciclării decât într-o proporție relativ mică și sfârșesc prin a fi aruncate la coșul de gunoi. Lumea trebuie să știe că aceste deșeuri conțin substanțe periculoase, ce pot afecta grav sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător, dar și componente care pot fi reciclate și susțin astfel economia circulară. Este foarte important ca oamenii să înțeleagă că, odată ce cumpără produse noi, devin pe deplin responsabili cum procedează cu cele pe care le înlocuiesc”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.

În acest an (conform estimărilor Green Alliance), fenomenul Black Friday generează, doar în Marea Britanie, 429.000 de tone de emisii sub forma gazelor de seră ca urmare a procesului de livrare a cumpărăturilor. Cantitatea gazelor de seră generată este similară cu 435 de curse de avion dus-întors pe durata Londra-New York.

Conform aceluiasi raport, doar în Marea Britanie, peste 1,4 milioane de tone de DEEE-uri vor ajunge să fie aruncate în natură în următoarea perioadă.

Compania de logistică Optoro a precizat că, în Statele Unite, doar în urma operațiunilor de returnare a produselor cumpărate de Black Friday, se consumă 1,2 miliarde de galoni de litri de motorină (1 galon=3,78 litri), cu emisii totale de 12 milioane tone CO2.

“Comerțul reprezintă unul din pilonii principali ai economiei mondiale. Este firesc să achiziționăm ce e dorim, să existe cerere și ofertă în orice domeniu, dar este indicat să o facem echilibrat și responsabil. La nivel global, conform estimărilor RESPO DEEE, doar în urma fenomenului de Black Friday vor ajunge să fie aruncate în natură peste 10 miloane de tone de DEEE-uri. Este o cifră uriașă, cu un impact devastator asupra mediului dar și asupra sănătății oamenilor. Este nevoie de o educație constantă a cumpărătorului și de mai multă responsabilitate și de mesaje clare care să încurajeze reciclarea din partea comercianților”, explică Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.

Cu cât crește apetitul pentru cumpărături al populației cu atât crește și cantitatea de deșeuri generată. Conform Global Waste Monitor, în 2021 doar deșeurile electronice generate au însumat 53,4 milioane de tone, depășind astfel greutatea Marelui Zid Chinezesc, considerat cea mai greu obiect artificial de pe suprafața Pământului, scrie Mediafax.

Cifra este cu 21% mai mare decât în 2014, când datele indicau 45 de milioane de tone. Dacă se urmează această tendință, specialiștii estimează că totalul deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) generat anual va depăși 74 de milioane de tone până în 2030.

Conform datelor furnizate de marii retaileri de Black Friday, în data de 11 noiembrie românii au plasat un număr estimativ de 500.000 de comenzi pentru produse electrocasnice, mari sau mici.

Așa cum este firesc, electrocasnicele noi vor lua locul celor vechi, care în cazul în care nu sunt vândute sau oferite altor persoane, fie sunt ținute în case spre păstrare, fie aruncate la gunoi, fie iau calea reciclării.

Datele arată însă că România este la coada clasamentului în Uniunea Europeană în ceea ce privește reciclarea DEEE-urilor, doar 17% dintre electrocasnicele vechi fiind oferite spre reciclare. Restul sunt aruncate la gunoiul menajer sau în natură, unde poluează solul și apa. Dacă acestea sunt incinerate, gazele pe care le conțin reprezintă o sursă suplimentară de poluare a aerului.

“Totul se reduce la educație și trebuie să înțelegem cum putem face rău mediului, chiar fără să știm. Numai prin reciclare, resursele prețioase din deșeuri pot deveni materii prime secundare și se pot folosi la producția unor noi dispozitive, fără a mai fi nevoie să se exploateze planeta pentru noi surse de materiale. Un factor al încetinirii economiei la nivel mondial îl reprezintă și lipsa unei cantități suficiente de astfel de materii prime, pe care le putem recupera prin reciclarea DEEE-urilor”, mai spune Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.