Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ATAC ARMAT în Canada: Mai multe victime au fost înregistrate - VIDEO

www.aljazeera.com
atentat Quebec

Doi bărbaţi au deschis focul duminică asupra credincioşilor adunaţi pentru rugăciunea de seară la Centrul cultural islamic din Quebec, în sud-estul Canadei, făcând cinci morţi şi mai mulţi răniţi, potrivit unor surse concordante, citate de AFP. Doi indivizi purtând cagule au pătruns în incinta centrului cultural duminică în jurul orelor 19.45 (luni, 00.45 GMT), au povestit martori la posturi de televiziune.

Un important dispozitiv de poliţie a fost desfăşurat imediat în apropiere, iar primii răniţi au primit îngrijiri în ambulanţele sosite la locul tragediei. "Mi s-a spus că sunt cinci morţi", a declarat Mohammed Yangi, preşedintele Centrului cultural islamic din Quebec.

Un purtător de cuvânt al poliţiei din Quebec a confirmat la posturile de televiziune că există morţi, dar nu a precizat numărul lor.

O vastă operaţiune poliţienească a fost lansată în urma atacului armat şi doi suspecţi au fost reţinuţi, dintre care unul la câţiva kilometri de oraş după ce încercase să fugă.

Citește și: Pas DECISIV pentru întreg mapamondul: Mişcarea lui Donald Trump în faţa lui Vladimir Putin

"Canadienii îşi plâng victimele atacului laş dintr-o moschee din Quebec. Gândurile mele sunt alături de victime şi familiile acestora", a scris premierul canadian, Justin Trudeau, pe contul său de Twitter. În ajun, el promisese că va primi refugiaţii "indiferent de religia lor", la o zi după decizia controversată a preşedintelui american, Donald Trump, de a interzice intrarea în Statele Unite a cetăţenilor din şapte ţări majoritar musulmane.

Şeful guvernului provinciei francofone, Philippe Couillard, a condamnat, de asemenea, acest atac împotriva unor musulmani. "Quebecul respinge categoric această violenţă barbară. Să ne unim împotriva violenţei şi solidaritate cu locuitorii de confesiune musulmană ai Quebecului", a scris el pe Twitter.

"Condamn acest act absurd", a declarat la rândul său primarul oraşului, Regis Labeaume.

În confuzia creată, este dificil de stabilit numărul celor prezenţi la rugăciunea de duminică. În general, între 60 şi 100 de persoane asistă la rugăciuni în fiecare seară în această moschee, a afirmat Mohammed Yangi.

Martorii şi-au exprimat nedumerirea după atacul armat. "Nu înţeleg de ce aici, este o moschee mică, iar Quebecul nu este nici Montreal, nici Toronto" (sud-est), a declarat sub acoperirea anonimatului un bărbat care se afla în interiorul centrului în momentul atacului.

"Ne pregătisem (pentru acest tip de atac), pentru că asta se întâmplă în toată lumea", a declarat un poliţist responsabil al perimetrului de securitate.

Centrul cultural islamic din Quebec, cunoscut, de asemenea, sub numele, de marea moschee din Quebec, a mai fost ţinta unor ameninţări anul trecut, dar mai puţin grave: un cap de porc a fost lăsat în faţa uneia dintre uşi în timpul Ramadanului, anunță Agerpres.

Trei săptămâni mai târziu, o scrisoare cu caracter islamofob intitulată "Ce este cel mai grav: un cap de porc sau un genocid" a fost distribuită în vecinătate, scrie lapresse.ca. 
Alte moschei din Canada au fost, de asemenea, ţinta unor graffiti cu caracter rasist în ultimele luni, reaminteşte AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.