Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atac armat în mina Poderosa din Peru: Nouă persoane au murit

peru

Nouă persoane au fost ucise și 15 rănite după ce bărbați înarmați au atacat cu explozibili mina Poderosa din Peru și au luat ostatici, a anunțat sâmbătă târziu Ministerul de Interne.

Poliția a "preluat controlul situației", șapte persoane au fost arestate și au fost confiscate arme, a precizat ministerul într-un comunicat citat de Reuters, potrivit mediafax.

Atacatorii au intrat în mină cu încărcături explozive, "confruntându-se violent cu angajații de securitate internă ai companiei și luând patru persoane ostatice", a precizat ministerul.

Fernando Reategui, directorul de operațiuni speciale al poliției peruane, a declarat că poliția a trimis 50 de agenți în zonă, dublând prezența actuală a poliției, și că a identificat grupul responsabil pentru atac.

"(Cei arestați) fac parte dintr-o organizație criminală numită La Gota del Norte, care este implicată în minerit ilegal, extorcare și asasinate", a declarat Reategui.

Poderosa a precizat că 10 muncitori au fost grav răniți și trei au avut răni ușoare.

"Aceste evenimente tragice nu se întâmplă în mod izolat. Ele sunt rezultatul unei situații de degradare a condițiilor de siguranță din zonă", a declarat compania într-un comunicat, potrivit căruia crima organizată a dus la o "creștere exponențială a mineritului ilegal".

Compania a precizat că atacurile anterioare au dus deja la moartea altor șapte muncitori și la distrugerea a 10 turnuri de transmisie. Poderosa a declarat că organizația criminală a operat "sub mantia de protecție acordată de REINFO".

REINFO este un program pe care guvernul peruan îl folosește din 2017 pentru a acorda permise minerilor meșteșugari. În fața reporterilor din Lima, președintele Dina Boluarte a declarat că mineritul ilegal este un "flagel" și că guvernul "evaluează" permisele de exploatare minieră artizanală din zonă.

Societatea Națională a Minelor, Petrolului și Energiei din Peru a emis, de asemenea, o declarație prin care a condamnat atacul și a îndemnat guvernul să ia măsuri pentru a restabili ordinea în regiune.

Atacul are loc la un an de la destituirea și arestarea fostului președinte de stânga Pedro Castillo, care a declanșat luni de proteste mortale ce au blocat activitatea în minele din țara andină.

Peru este al doilea mare producător mondial de cupru și un important producător de argint și aur. India, Elveția și Canada reprezintă aproape două treimi din exporturile de aur ale Peru, potrivit ministerului minier.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.