Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atac cibernetic furibund în Muntenegru: ministrul Apărării acuză Rusia

Shutterstock
atac cibernetic

Atacul coordonat care a început în jurul datei de 20 august a paralizat platformele de informații guvernamentale online și a pus în mare pericol infrastructura esențială a Muntenegrului, informează NBC News, care citează Associated Press.

La sediul guvernului din Muntenegru, stat membru NATO, calculatoarele sunt deconectate, internetul este oprit, iar principalele site-uri web ale statului sunt indisponibile. Stingerea vine pe fondul unui atac cibernetic masiv împotriva micului stat balcanic, despre care oficialii spun că poartă amprenta hackerilor pro-ruși și a serviciilor de securitate.

Atacul coordonat care a început în jurul datei de 20 august a paralizat platformele de informații guvernamentale online și a pus în mare pericol infrastructura esențială a Muntenegrului, inclusiv sistemele bancare, de apă și de energie electrică.

Atacul, descris de experți ca fiind de o intensitate fără precedent și cel mai lung din istoria recentă a micuței națiuni, a încununat o serie de atacuri cibernetice de la invadarea Ucrainei de către Rusia, în care hackerii au vizat Muntenegru și alte națiuni europene, majoritatea membre NATO.

Așezat la biroul său din capitala Muntenegrului, Podgorica, în fața unui ecran de PC înnegrit, ministrul apărării Rasko Konjevic a declarat că oficialii guvernamentali au fost sfătuiți de experții cibernetici, inclusiv de o echipă de anchetatori FBI care a fost trimisă în statul balcanic, să se deconecteze din motive de securitate.

"Ne-am confruntat cu provocări serioase legate de atacul cibernetic timp de aproximativ 20 de zile, iar întregul sistem de stat, sistemul de administrare a statului și sistemul de servicii pentru cetățeni funcționează la un nivel destul de restrictiv", a declarat Konjevic pentru The Associated Press.

El a precizat că experți din mai multe țări încearcă să ajute la refacerea sistemului informatic al guvernului din Muntenegru și să găsească dovezi despre cine se află în spatele atacului.

Oficialii muntenegreni au declarat că atacul a fost probabil efectuat de o gașcă de hackeri vorbitoare de limbă rusă care, în general, operează fără intervenția Kremlinului, atâta timp cât nu vizează aliații ruși. Gruparea, numită Cuba ransomware, a revendicat responsabilitatea pentru cel puțin o parte din atacul cibernetic din Muntenegru, în care a creat un virus special pentru atac, numit Zerodate.

Agenția pentru Securitate Națională din Muntenegru a dat vina pentru atac direct pe Rusia.

Rusia are un motiv puternic pentru un astfel de atac, deoarece Muntenegru, pe care îl considera cândva un aliat puternic, a aderat la NATO în 2017, în ciuda opoziției Kremlinului. De asemenea, s-a alăturat sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei din cauza invaziei din Ucraina, ceea ce a determinat Moscova să catalogheze Muntenegru drept "stat inamic", alături de alte câteva țări care au aderat la embargo.

"În astfel de atacuri, există de obicei organizații care sunt o mască pentru serviciile de informații ale statului", a declarat Konjevic, adăugând că datele legate de NATO ale Ministerului Apărării sunt protejate "într-un mod special", în timp ce celelalte posibile scurgeri de informații "sunt investigate".

Atacul cibernetic survine în contextul unei încercări aparente a Moscovei de a destabiliza regiunea balcanică care a fost în război în anii 1990 prin Serbia, aliatul balcanic al Kremlinului, și astfel să mute, cel puțin parțial, atenția lumii de la războiul din Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.