Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ATAC dur la baronul liberal din Bihor: `Realitatea ascunsă din Oradea`

Facebook
Lilla Debelka

Deși la nivel național, Oradea este apreciată și poate chiar invidiată pentru dezvoltarea pe care a cunoscut-o în perioada Bolojan, locuitorii orașului simt că aceasta este doar o strategie de marketing. În realitate, mulți cetățeni ai orașului percep imaginea strălucitoare a municipiului ca fiind exagerată, poate chiar inexistentă. Ei sunt nemulțumiți și suferă din cauza planurilor de modificare din Oradea, concepute dictatorial, fără acordul cetățenilor, susține Lilla Debelka, vicepreședinte al PSD Bihor.

Într-o declarație de presă remisă STIRIPESURSE.RO fostul secretar de stat în MAE declară că ”Demolarea de case private, devenită incontestabilă în comunism, pentru a face loc construcțiilor de blocuri, este continuată și adaptată azi de administrația Bolojan, cu indiferență, distrugând, pentru amenajarea de parcări în spatele blocurilor, stabilitatea unor oameni și minimalizând efectul social și psihologic asupra proprietarilor.”

Vezi si: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, Episodul 8: Cutu Catu Cazino e viata mea!

Liderul social-democrat dă apoi exemple de cazuri în care baronul de Oradea ar acționa ca pe propria moșie invocând fel de fel de pretexte pentru expropieri fără nici o utilitate practică:

”Anul trecut, în ciuda faptului că reprezentanții Centrului Creștin Salem din municipiu au câștigat un proces la Curtea de Apel, pe tema anulării exproprierii de teren din curtea lor, primarul nu a dorit să renunțe sub nicio formă la planurile sale și a readus în discuție exproprierea aceluiași teren. Această expropriere a fost astfel votată mai târziu în ședința extraordinară a Consiliului Local, cu noul scop al modernizării unei străzi, dintr-o zonă a orașului, în condițiile în care, exact lângă terenul respectiv, există un drum îngust pietruit. Exproprierea abuzivă, în care nu se respectă nici hotărârea judecătorească și nici dreptul la proprietate, cuprinde 3700 de mp, aparținând mai multor proprietari.

De asemenea, la ordinul lui Bolojan, primarul Oradiei, aproximativ 20 de case din același cartier vor fi demolate, pentru a fi construite în locul lor parcări de domiciliu. La auzul acestor informații, proprietarii au fost șocați, deoarece nu se așteptau la astfel de măsuri, unii dintre ei având casele modernizate cu puțin timp în urmă. Deși ei se împotrivesc și susțin că nu au imobile de vânzare, hotărârea edilului este de neclintit. Motivul derizoriu al unor parcări care ar avea și o altă rezolvare îi revoltă pur și simplu pe acești oameni, care sunt forțați să își schimbe viața liniștită de pe proprietățile lor, deținute legal de generații întregi. Primarul cunoaște situația caselor care „arată bine”, conform propriilor declarații, dar consideră, impersonal, că nu există o altă alternativă, în afara măsurilor de demolare.

Pe lângă faptul că îi obligă pe proprietari să își părăsească locuințele, imobilele sunt evaluate la valori sub prețul pieței.  Oamenii se plâng că din banii primiți pe  o casă cu mai multe camere își pot cumpăra doar o garsonieră. O familie expropriată nu și-a putut cumpăra nimic în Oradea din banii primiți de la primărie, fiind nevoită să se mute în Ungaria, de unde toți fac naveta la locul de muncă și la școală. Primarul Bolojan, dezinteresat de varianta refuzului exproprierii, admite doar posibilitatea contestării în instanță a valorii despăgubirilor primite pentru imobile. Numărul mic de procese în acest caz (din peste 1000 de exproprieri, începând cu 2013, numai 41 de procese) nu este nicidecum un indiciu al oamenilor mulțumiți de situația în care au fost puși, ci reprezintă o realitate cruntă și nedreaptă: persoanele în cauză nu își permit să lase banii Primăriei în cont și să aștepte ani întregi rezolvarea unui proces, fiind în tot acest răstimp pe drumuri.

Din nefericire, numărul procedurilor de expropriere din Oradea a crescut de la an la an, ajungându-se la un fond de 11,7 milioane de lei, alocați pentru despăgubirile, care sunt mai mult formale. Și fenomenul nu se oprește aici...

Exproprierea a devenit o modă, o metodă insensibilă de a schimba forțat existența unor oameni, care doresc să fie lăsați în pace pe proprietățile lor, unde au trăit și au muncit o viață întreagă!

Domnule Primar  Bolojan, vă rugăm să țineți cont de valoarea sentimentală a clădirilor pe care le demolați! Măsurile, pe care le luați, afectează viața oamenilor care și-au dus existența în aceste case. Sănătatea și confortul sufletesc al locuitorilor orașului sunt mai importante decât parcările pe care doriți să le construiți în locul caselor demolate!”, încheie Lilla Debelka, vicepreședinte al PSD Bihor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.