Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atacarea unui reactor nuclear în Ucraina 'nu este un scenariu probabil' - Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică

centrale nucleare ucraina

Atacul asupra unui reactor nuclear „nu este un scenariu probabil” în conflictul dintre Rusia și Ucraina, a declarat, vineri, la CNN, Rafael Grossi, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Începând de săptămâna viitoare, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) va începe să asiste Ucraina în menținerea securității instalațiilor nucleare, inclusiv la Cernobîl, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, pentru CNN.

Întors dintr-o călătorie în Ucraina și Rusia, unde a vizitat cele mai apropiate reactoare nucleare de zona de război, Grossi a declarat că operațiunile continuă într-un „mod satisfăcător”.

Un atac asupra unui reactor nuclear „nu este un scenariu probabil”, iar „instalațiile nucleare nu au fost vizate”, a declarat el.

Grossi a precizat că a avut loc un eveniment în apropierea unui reactor nuclear, ceea ce este „destul de îngrijorător”, adăugând că a fost vorba de un schimb de focuri, probabil un bombardament, care a vizat o clădire administrativă.

„Orice atac asupra unei instalații nucleare este împotriva dreptului internațional. Cred că toată lumea, inclusiv Rusia, știe foarte clar asta. Iar încrederea - dacă e sau nu e - este ceva care este, desigur, obiectiv. Vom [face] tot ce este posibil pentru a preveni acest lucru (eveniment în apropierea reactorului - n.r.)”, a adăugat el.

În ceea ce privește rapoartele potrivit cărora trupele rusești au fost expuse la radiații la centrala nucleară de la Cernobîl, Grossi a declarat că agenția și-a contactat omologii ruși pentru mai multe informații.

„În termeni generali, aș spune că nivelurile de radiații din jurul sitului de la Cernobîl sunt scăzute. La început, când trupele rusești au ocupat situl, din cauza mișcării vehiculelor blindate grele care se apropiau de sit, în unele zone, mișcarea solului a eliberat ceva radiații acolo și a existat o ușoară creștere a nivelurilor”, a spus el.

„Este probabil ca același lucru să se fi întâmplat și atunci când aceleași vehicule sau altele similare se îndreptau spre ieșire, să fi existat praf în aer care conținea unele radiații care se aflau pe sol”, a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.