Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atacul cu pietre asupra premierului sarb aminteste de evenimentele dinaintea razboiului din Bosnia

premier sarb

Preşedintele sârb Tomislav Nikolic a declarat că incidentul de sâmbătă în care premierul sârb Aleksandar Vucic a fost atacat cu pietre la ceremoniile de marcare a 20 de ani de la masacrul de la Srebrenica aminteşte de cele care au precedat războiul în Bosnia, relatează AFP.

Incidentul, pe care Nikolic l-a calificat drept 'tentativă de linşaj', reflectă "relaţiile proaste, chiar ostile, din Bosnia şi arată cu claritate ce gândesc despre sârbi unii politicieni şi demnitari religioşi bosniaci", a precizat Nikolic într-un comunicat transmis duminică.

"Nimeni nu trebuie să rămână indiferent la sălbăticia acestui incident care seamănă puternic cu cele din 1992 (de la începutul Războiului din Bosnia - n.r.)", a adăugat Nikolic.

Vucic tocmai depusese o floare la un monument cu numele a peste 6.200 de victime identificate şi înmormântate la memorialul de la Srebrenica, când mulţimea a început să scandeze 'Allah Akbar!' ('Dumnezeu e mare!') şi să arunce cu pietre în direcţia sa. Unii au încercat chiar să-l atace fizic. Premierul a părăsit memorialul alergând, protejat de gărzile de sale corp, mai multe dintre acestea fiind lovite de pietre.

În urmă cu 20 de ani, cu puţin timp înainte de încheierea conflictului şi când regiunea fusese declarată 'zonă protejată' de către ONU, circa 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani au fost ucişi la Srebrenica de către forţele sârbo-bosniace, cel mai sângeros masacru din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial, calificat drept genocid de către justiţia internaţională.

Preşedintele sârb a mai spus că Vucic a fost atacat tocmai "pentru că a mers în Srebrenica întinzând mâna în semn de reconciliere".

"Dacă este necesar un astfel de curaj excepţional pentru a efectua o vizită amicală, atunci ce este ostilitatea?", s-a întrebat Nikolic.

"Serbia nu-şi va schimba poziţia privind alte popoare şi state. Aceasta rămâne amicală. Ceilalţi vor trebui în schimb să se gândească la ceea ce fac şi la ceea ce au făcut implicându-ne în noi dispute la 20 de ani de la războiul civil" din Bosnia, a adăugat Nikolic.

Ministerul sârb de Externe, într-o notă de protest adresată sâmbătă la Sarajevo, a cerut autorităţilor bosniace "să condamne public tentativa de asasinat" a premierului, şeful diplomaţiei sârbe Ivica Dacic afirmând că atacul nu a fost unul numai împotriva lui Vucic, "ci împotriva întregii Serbii şi a politicii sale de pace şi cooperare regională".

La rândul său, preşedinţia colegială de la Sarajevo a condamnat 'ferm' atacul asupra lui Vucic şi "şi-a exprimat regretele profunde", promiţând o anchetă pentru identificarea rapidă a autorilor atacului.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.